Патладжанено къри с агнешки котлетчета

30 May 2019 15:46
Патладжанено къри с агнешки котлетчета
65 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 774
  • маз 50
  • нас. маз 16
  • въгл 16
  • захар 13
  • фибри 6
  • прот 6
  • сол 1

Продукти

За кърито
1 голям патладжан
3 с.л. зехтин
1 ч.л. семена фенел
1 ч.л. семена нигела
2 ч.л. смлян кориандър
голяма щипка куркума
голяма щипка лют червен пипер
2 см парче джинджифил, ситно
настърган
4 скилидки чесън, смачкани
1 консерва обелени домати
За котлетчетата
8 малки агнешки котлета, с кокалчетата
2 с.л. кисело мляко
¼ ч.л. куркума
зехтин, за пържене
За сервиране
кисело мляко, листа кориандър и семена
нигела
сварен ориз

Приготвяне

1 За агнешкото смесете киселото мляко с куркумата и намажете котлетите. Нарежете патладжана на големи триъгълни резени. Налейте доста зехтин в тигана и изпържете резените от двете страни, докато покафенеят и омекнат (добавете още олио, ако е нужно) – трябва да изглеждат полупрозрачни и леко загорели. Извадете ги внимателно от тигана с щипка, като отцедите мазнината – ако ви е останала повече от 1 с.л., излейте част от нея.
2 Сложете семената фенел и нигела в тигана и ги затоплете, докато започнат да пукат. Добавете кориандъра, куркумата и лютия пипер, оставете мазнината да закипи закратко. Добавете джинджифила и чесъна и гответе 1 мин, като внимавате да не загори. Прибавете доматите и гответе 3 мин, докато започне да се сгъстява, след това подправете добре. Върнете патладжана в тигана и продължете да готвите.
3 В това време загрейте малко зехтин в тиган, посолете агнешките котлети от двете страни и ги изпържете, докато покафенеят, но са още леко розови в средата. Важно е мазнината да се препържи добре.
4 Сложете малко кисело мляко в кърито и поръсете с кориандър и нигела. Поднесете с котлетите и питки чапати или ориз.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ