Богатият плодов кейк на баба

30 May 2019 16:01
Богатият плодов кейк на баба
200 мин. Лесно Порции 80

  • ккал 180
  • маз 5
  • нас. маз 3
  • въгл 29
  • захар 22
  • фибри 1
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

150 мл бренди
680 г златни стафиди
680 г червени боровинки
450 г черни стафиди
170 г захаросани череши, разполовени
170 г захаросана цитрусова кора
560 г брашно
½ ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
½ с.л. какао на прах
450 г масло, на стайна температура
½ портокал и ½ лимон, кората
настъргана
450 г кристална захар
½ с.л. меласа
8 големи яйца

Приготвяне

1 Предишната вечер изсипете 75 мл бренди върху плодовете, покрийте и оставете да престоят една нощ.
2 Загрейте фурната до 160°С (140°С с обдухване). Застелете дълбока 25 см квадратна тава с двоен слой хартия за печене, след това обвийте тавата с двоен слой вестник, така че да стърчи на 2,5 см над ръба и завържете с конец.
3 Пресейте заедно брашното, подправките, какаото и ½ ч.л. сол. Смесете ⅓ от тях с накиснатите плодове. Разбийте маслото, цитрусовата кора и захарта, докато стане на пухкав крем, добавете меласата и яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко яйце. Добавете половината от останалата брашнена смес, разбъркайте, добавете плодовете и останалата брашнена смес.
4 Пресипете сместа в подготвената тавичка и заравнете отгоре с палетен нож. Печете в средата на фурната за 2 ч 30 мин, като проверите преди последните 15 мин за готовност. Ако забодете дървено шишче и то излезе чисто, кейкът е готов.
5 Оставете да изстине в тавата за 30 мин, преди да го обърнете върху метална решетка да се охлади напълно. За да го запазите, обелете хартията за печене и увийте сладкиша във фолио. Ще се запази до 3 месеца.
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ