Пикантен агнешки пай

31 May 2019 16:29
Пикантен агнешки пай
290 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 595
  • маз 30
  • нас. маз 10
  • въгл 45
  • захар 11
  • фибри 4
  • прот 34
  • сол 1

Продукти

3 с.л. растително олио
800 г агнешка плешка, мазнината
отстранена, нарязана на кубчета
3 с.л. брашно
1 голяма глава лук, нарязан
2 скилидки чесън, смачкани
1 с.л. рас-ел-ханут
2 ч.л. смлян кориандър
2 ч.л. смлян кимион
голяма щипка смлян карамфил
голяма щипка шафран (по желание)
1 пръчка канела
400 г консервирани нарязани домати
1 лимон, кората настъргана и сокът
изцеден
1 с.л. мед
4 с.л. меласа от нар
270 г кори за баница (4-6 бр.)
50 г масло, разтопено
50 г филирани бадеми
50 г зърна от нар

Приготвяне

1 Загрейте олиото в голяма огнеупорна касерола. Оваляйте месото в брашното с малко сол и пипер и го запържете до кафяво. Направете го на порции, не препълвайте съда. Нека да потъмнее добре, това ще придаде много повече вкус на ястието. Извадете месото в чиния.
2 Добавете останалото олио в съда заедно с лука и чесъна. Гответе 5 мин, докато омекнат, добавете подправките, доматите, лимоновата кора и сока, меда и меласата. Прибавете месото. Напълнете консервата от доматите до половината с вода, разклатете и добавете водата в съда. Подправете със сол и пипер, кипнете, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън около 2 ч 30 мин – 3 ч, докато месото омекне. Оставете да изстине.
3 Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Прехвърлете месото във форма за пай около 25 см в диаметър или го оставете в касеролата, ако е достатъчно широка, за да побере горната част на пая. Развийте корите, намажете ги с масло, намачкайте и ги поставете върху месото. Полейте останалото масло отгоре и поръсете с бадемите. Печете 45 мин, докато корите станат златисти и хрупкави. Поръсете отгоре зърната от нар, преди да сервирате.
Прочетете повече за:
замразява се1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ