Дроб с пюре

31 May 2019 16:48
Дроб с пюре
140 мин. Средно Порции 2

  • ккал 914
  • маз 65
  • нас. маз 35
  • въгл 50
  • захар 6
  • фибри 5
  • прот 29
  • сол 1

Продукти

За пюрето
3 големи картофа
½ ч.л. зехтин
150 мл пълномаслено мляко
1 с.л. масло
щипка прясно смляно индийско орехче
За билковото масло
100 г масло, меко
½ с.л. нарязан магданоз
За дроба
1 с.л. брашно
200 г агнешки дроб, почистен и нарязан
на 2 парчета (около 1 см дебели)
1-2 с.л. слънчогледово олио
малка шепа мариновани перлени
лукчета
2 скилидки чесън, ситно нарязани

Приготвяне

1 Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Набодете картофите с вилица, натрийте ги със зехтин и ги изпечете във фурната за 1 ч 20 мин. Щом са готови, оставете да се охладят за 15-20 мин, докато можете да ги държите, след това разполовете и изгребете вътрешността с лъжица. Минете я през преса или намачкайте с уред за пюре. Покрийте, докато ви потрябват. (Аз обичам да запазвам кожата на картофите за друг ден и ги пълня с останалото пюре, смесено с нарязан праз и сирене, после ги запичам до златисто.)
2 Смесете маслото с магданоза и го оформете на продълговато руло. Завийте във фолио и замразете за 10-15 мин.
3 Затоплете млякото и маслото за пюрето почти до завиране. Излейте ги върху картофите и разбъркайте добре, добавете индийското орехче и малко сол и пипер. Дръжте на топло или затоплете преди поднасяне.
4 Загрейте голям незалепващ тиган на умерен огън. Подправете брашното с пипер, след това оваляйте месото. Налейте олиото в тигана, посолете дроба и го изпържете за не повече от 2 мин от всяка страна. Прехвърлете в чиния и покрийте с фолио.
5 Намалете огъня и докато тиганът е още топъл, добавете лукчетата. Щом започнат да се карамелизират, извадете ги в чинията с дроба. Добавете чесъна в тигана, сипете малко олио и запържете за няколко минути. След това прибавете 4-5 тънки резена от билковото масло и част от соковете, отделили се от дроба в чинията. Изключете котлона и оставете маслото да се разтопи, но не и да потъмнее.
6 Сложете пюрето в две чинии, отгоре поставете дроба, нарязан на ивици, полейте с билковото масло. Сервирайте с хрупкава салата.
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ