10 международни кухни, които да опитате

03 June 2019 11:28
10 международни кухни, които да опитате
Винаги се стремим да представим нови, международни вкусове и креативни ястия, които включват най-добрите продукти от всички страни и региони. Вижте нашия списък от 10-те най-актуални и изгряващи световни кухни.


1. Южноамериканска кухня

Много хора се осмеляват да минат по-далечни граници от обичайните туристически дестинации и да изследват Южна Америка. Пригответе се за свежи, чили сосове, подправки и ястия с месо, от които ще ви потекат лигите. Ако търсите деликатно предястие, опитайте Перуанско севиче – сурова риба, нарязана на тънко. А ако предпочитате нещо люто и в тесто - Аржентинските емпанадас, пълнени с месо, сирене и зеленчуци, са задоволяващо основно ястие.


2. Южноиндийска кухня

Храната в Гоа, Шри Ланка и Керала е под светлините на прожектора, след като „hoppers“, си проправи път, както на стрийт-фууд сергиите, така и в изисканите ресторанти. Южна Индия, се превръща в топ локация за пътешествениците, с културно и световно наследство. Традиционните ястия са същинско пиршество за сетивата. Ако искате ястие, което да споделите с повече хора, опитайте плато от „hoppers“, покрити с кокос (тънки палачинки със златисти и хрупкави краища), приготвени с най-различни пълнежи.

3. Мексиканска кухня

Всички обичат тако или дори малко такито, с каквато и да е студена напитка. Заедно със салса Верде, зелева салата и свежо гуакамоле. С многото си разнообразни ястия, мексиканската кухня е страхотна за вечеря, споделена с приятели или пиршество насаме. Можем да ядем мексиканска храна, през всяко време на деня. От хуевос ранчерос за закуска, до тако с дърпано свинско месо за вечеря.

4. Югоизточно азиатска кухня

Лаоска, Тайванска и Виетнамска – са само няколко примера за кухни, които все повече се утвърждават в големите градове по света. Обичаме разнообразието от ароматни подправки, земни умами вкусове и свежи, цитрусови маринати и сосове. Вдъхновена от югоизточна Азия – риба, със сусамова коричка, има характерната пикантност на джинджифил и чили масло, мисо паста и свежи зеленчуци. За предястие, обичаме също и ароматната лакса супа и леките пролетни рулца от оризова хартия.

5. Полска кухня

Полските, както и другите славянски ястия, са сгряващи, топли и си струват усилията, да бъдат приготвени. Бигос (задушено с кисело зеле), Мазурка (хлебен пудинг с боровинки) и чийзкейк в стил Краков са задължителни в списъка. Традиционните и модерни вкусове, се съчетават с кнедли, чиито пълнеж може да бъде с кисело зеле и гъби, бяло сирене или американско пиле.

6. Мароканска кухня

Мароканската кухня е добре позната с яхниите, приготвени в традиционен тажин, съчетани със силни съставки. Отличителна е, още и с вегетарианските си ястия и техниката на бавното готвене. Добавянето на сушени плодове и подправки, е също много характерно за Северноафриканската кухня и добавя фина сладост, към ястията.

7. Гръцка и кипърска кухня

Средиземноморската храна е винаги възхвалявана, като ключ към дългия и здравословен живот. Така че продължаваме угощението си със свежи салати с нахут, парче Спанакопита и класическо гръцко агнешко. Твърдо вярваме, че дзадзики, хумус и йогурт с подправки – имат силата да подобрят всяко ястие. Големи почитатели сме и на фета сирене и запеченото до златистокафяво сирене халуми. 


8. Корейска кухня

Ферментиралите храни – най-вече кимчи, са достигнали върха на популярност, благодарение на ползите, които чревната бактерия има върху здравето ни. В Корейската кухня има много повече от мариноване и естествени пробиотици. Опитайте сгряваща- душата купичка с месо по ваш избор, ориз, свеж джинджифил, пикантен гочуджанг сос и яйце. Върви също и с рибни кексчета.

9. Средноизточна кухня

Тъй като клиентите стават все по-взискателни, ресторантите разнообразяват и предлагат все повече регионални рецепти от Близкия Изток. Персийски, сирийски и ирански храни, са все по-често срещани, също и подправки като заатар, сумак и хариса. Сервирайте кебап, изпечен на барбекю, заедно с мента, кориандър и рас ел ханут – този микс от подправки придава топъл и леко сладък вкус.

 10. Португалска кухня

Тъй като Лисабон се превърна в желана дестинация за тези, които искат да се откъснат от големите, шумни градове, португалските рецепти са начело в менютата, на всички ресторанти във Великобритания. Пушените колбаси, яйчните тарталети, изобилието от риба и овкусена сол са поръчките на деня. Почитателите на морската храна и дори консервирана риба, са гурме угощение, заедно с плато шунка и силни сирена.


Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ