Как да включите кестените в менюто си

03 June 2019 11:59
Как да включите кестените в менюто си
Има нещо повече от обикновеното печене на кестени, все пак, те не са само за Коледа. Опитайте ги в яхнии, паста, пудинги и още много.

Тези красиви, лъскави ядки се комбинират добре с почти всичко и могат да бъдат използвани както в солени ястия, така и в сладки.

За тези от вас, които предпочитат да събират храната си от дивата природа, можете да се насладите на кестените през есента. Добра техника, с която да ги отстраните от твърдата им и бодлива обвивка – е с крак (с обувка!), когато ги натиснете и ги ти търкаляте, трябва да изскочат много лесно.

Къде може да ги купим

Сезонът на кестените е кратък, но белени кестени, консервирани и пакетирани – се предлагат почти във всеки супермаркет. Сушени кестени също може да намерите в по- здравословните магазини, но преди употреба трябва да бъдат накиснати във вода и след това да кипнат. 450 грама пресни кестени (претеглени с черупка) са равняват на 175 грама сушени кестени или 350 грама – пакетирани или в консерва. Консервираното пюре от кестени – обикновено или подсладено, ни спестява часове готвене и подготовка. Можете да приготвите необичаен (но много лесен) сладолед, просто като забъркате заедно сметана, пудра захар и малко подсладено пюре от кестени.

Как да приготвим кестените

Пресните кестени задължително трябва да бъдат сготвени и никога консумирани сурови, тъй като съдържат танинова киселина.

Трябва да отстраните обвивката им или като ги сварите, или като ги изпечете. И при двата варианта, първо трябва да направите малък разрез, в противен случай ще имате шрапнел от кестени у дома, тъй като те ще експлодират. Ако готвите на открит огън, оставете си един кестен без разрез и когато експлодира – лесно ще разберете, че и другите са готови – не го правете вкъщи!

Рецепти с кестени

В солени предястия, кестените са въплъщение на земното готвене. Използвайте ги в топли супи, като супа от кестени и карфиол, яхнии като еленски колбас с кестени в касерола или пюре, вместо картофено.

Кестените са също много добра гарнитура на печени ястия. Има традиционна плънка от кестени, бекон и червени боровинки. Но ако искате да впечатлите гостите си повече, сервирайте тази плънка в руло, завито с подправен бекон. Ако нямате достатъчно място във фурната, тази плънка може да бъде изпечена и в тава. Кестените могат да бъдат приготвени цели, заедно с месото. За вегетарианска алтернатива, можете да ги комбинирате с пащърнак и да ги поднесете в зашеметяващ солен кейк, с кашкавал и леща.

Тези вкусни хапки са подходящи не само за празнични поводи, но и са чудесно допълнение за ястия от ориз или паста. Като например, здравословно ризото с тиква, панчета и кестени или италианска наденица, с паста и кестени.

Текстурата на печените ядки, е показател за това, че те могат да бъдат използвани като алтернатива на брашното в десерти. С помощта на блендер, те могат да бъдат натрошени на много ситни трохи. Шоколадът и ядките са райска комбинация; французите пиршествуват с bûche de Noël – шоколадов дънер с пюре от кестени, който се сервира на Коледа. Кестеновата торта с трюфели и шоколадовата торта с трюфели и кестени, са със задоволително мека структура и са идеални за празнични събирания.

Италианците използват кестените в Montebianco – дебел слой пюре от кестени, покрито със сметана, пресъздавайки планината от където произлиза името на десерта. Но най- добрият начин да се възползвате от кестените, е в marrons glacé – кестените се приготвят в захарен сироп, който се просмуква в ядката, благодарение на процеса осмоза.


Прочетете повече за:
кестенястияменю
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ