Може ли чаена торбичка с инсулинови клетки да пребори диабета

04 June 2019 14:04
Може ли чаена торбичка с инсулинови клетки да пребори диабета
Малък имплант под формата на „чаена торбичка“ може да промени начина, по който лекуваме диабета.

Устройството съдържа милиони клетки, събирани от починали донори. Клетките се намират в панкреаса и произвеждат инсулин, който контролира нивата на кръвната захар. При страдащите от диабет, клетките или напълно престават да произвеждат инсулин, или производството рязко намалява.

Счита се, че диабет тип 1 се отключва от имунната система, която атакува произвеждащите инсулин клетки. Третира се с инсулинови помпи. Захарен диабет тип 2 е по-често срещан и се свързва със затлъстяването.

Въпреки че може да се контролира чрез промени в начина на живот и таблетки като метформин, който понижава нивата на кръвната захар, колкото по-дълго ги имате, толкова по-вероятно е да се нуждаете от инсулинови инжекции.

Ако не се контролират нивата на кръвната захар, може да настъпят необратими увреждания на бъбреците, очите, нервните клетки, сърцето и главните артерии.

Идеята на импланта е клетките в „чаената торбичка“ да заменят увредените клетки. През последното десетилетие Националната здравна служба на Англия изпълнява тези трансплантации на клетки, произвеждащи инсулин и резултатите са, че драстично е намаляла нуждата от инсулинови инжекции при пациентите.

Трансплантациите на клетки намаляват хипокликемиите от веднъж на две седмици до веднъж годишно, защото осигуряват редовни и равни доставки на инсулин, а не количеството, което пациентите получават от инжекциите.

Много пациенти се смущават от факта, че трябва да прекарат остатъка от живота си като приемат лекарства, за да спрат организма си да отхвърля „чуждите“ клетки. Те могат да имат и странични ефекти като диария, гадене и повишен риск от инфекции (защото имунната система е била „изключена“).

При трансплантацията на въпросния имплант с клетки рискът имунната система на организма да го отхвърли е малко. „Чаената торбичка“ е с размери на малка монета и се имплантира до черния дроб. Имплантът е изработен от специален силикон и работи като сито. Малките дупчици са достатъчно големи, за да позволят на инсулина да се стича, но твърде малки, за да предизвикат клетките на имунната система да ги атакува като чужди клетки. От едната страна на чаената торбичка има миниатюрна кислородна помпа, която снабдява дарените клетки с необходимия им кислород.

Тепърва предстоят поредица изследвания на този метод за третиране на захарния диабет.
 
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ