Артишок и ползите му за здравето ви

05 June 2019 11:46
Артишок и ползите му за здравето ви
Със своята отличаваща се форма, ярко зелен нюанс и виолетови венчелистчета, артишокът е красив не само на външен вид, но абстрактно казано на вкус. От семейство Сложноцветни, ние ядем незрелите цветни пъпки, които иначе биха цъфнали в лилави цветове.

Артишокът има редица ползи за здравето ни. Той съдържа жизненоважни антиоксиданти, като кверцетин и рутин, които помагат на организма ви да смекчават свободните радикали и да подкрепят здрава подмяна на клетки.

Освен това зеленчукът съдържа още вещество, наречено цинарин, което подпомага здравето на черния дроб и стимулира производството на жлъчен сок за по-добро храносмилане.

Артишокът е източник на фибри, които са важни за чревния тракт, подхранват микробиома и помагат за произвеждането на противовъзпалителни вещества.

Красивото растение е приличен източник и на желязо, от което се нуждаем за енергия и силна имунна система. Заради това то е чудесна алтернатива за всички, които са се подложили на безмесна диета. Съдържа и достатъчно количество витамин К, които има ключова роля за сърдечно-съдовата система.

Въпреки че е красив, артишокът може да бъде малко труден за приготвяне. Но не се отказвайте, защото си струва усилията. Изплакнете го добре и го нарежете на 5 см парчета и отрежете стеблото. Можете да го задушите, варите или печете. Преди да го ядете, премахнете листата, за да се насладите на вкусната месеста част на ядрото. Когато се доближите до ядрото, ще видите бухнал горен слой – заобиколете го и не го яжте.

Друг начин да се насладите на вкуса на артишока е като отстраните листата му за меце и нарежете ядрото му с настъргат пармезан или твърдо сирене, прясна мащерка за сервиране и пилешки бутчета. С бяло вино също има разнообразни варианти да се радвате на вкусовите качества на този зеленчук.
 
 
 
 
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ