Зелени равиоли

06 June 2019 16:27
Зелени равиоли
75 мин. Средно Порции 2

  • ккал 685
  • маз 37
  • нас. маз 19
  • въгл 59
  • захар 2
  • фибри 7
  • прот 24
  • сол 1

Продукти

За пастата
150 г брашно за паста и още
за 
поръсване
1 яйце и 2 жълтъка, леко разбити
½ с.л. зехтин
За пълнежа
100 г млади връхчета от коприва
(или 
спанак)
100 г рикота (по възможност домашна)
25 г пармезан, настърган, и още
за 
сервиране
1 с.л. ситно нарязана лимонова мащерка
и още за сервиране
1 лимон, кората настъргана, ½ за
пълнежа, ½ за сервиране
За соса
40 г масло
малко суроватка (ако сте правили
домашна рикота)
шепа запечени лешници, нарязани,
за сервиране

Приготвяне

1 Първо пригответе пастата. Сложете в робот брашното заедно с ¾ от яйчената смес и щипка сол. Смелете на едри трохи – трябва да се събират като тесто, когато ги стиснете (ако ви се струва сухо, добавете още малко яйца). Пресипете тестото върху леко набрашнен плот, месете около 1 мин или докато стане хубаво и гладко – не се притеснявайте, че е твърдо, то ще омекне, след като престои. Покрийте с фолио и оставете да отпочине 30 мин.
2 В това време пригответе пълнежа. Кипнете вода в тенджера и добавете копривата. Варете 2-3 мин, отцедете и прехвърлете в кърпа, за да попиете излишната влага. Нарежете на едро, смесете с останалите продукти и подправете със сол и пипер.
3 Отрежете ¼ от тестото (дръжте останалото покрито) и го прекарайте през най-широката настройка на машината за паста. (Ако нямате машина, използвайте тежка точилка, за да разточите тестото възможно най-тънко.) След това прегънете тестото на три, като го завъртите с четвърт оборот и го прекарайте отново през машината. Повторете още веднъж и продължете да прекарвате тестото през машината, като всеки път стеснявате по малко отвора, докато получите гладък лист паста. Прекарайте тестото два пъти през най-тесния отвор.
4 Сложете листа тесто върху набрашнен плот, след това поставете върху половината лист лъжици от пълнежа на около 4 см разстояние по средата му. С пръсти навлажнете тестото около пълнежа, прегънете празната част върху пълнежа и притиснете добре, за да изкарате въздуха.
5 Срежете между равиолите с кръгъл резец за паста или остър нож, след това притиснете краищата на равиолите, за да ги запечатате. Поставете готовите равиоли върху набрашнен поднос, докато приготвите и останалите.
6 Кипнете подсолена вода в голяма тенджера. В голям, незалепващ тиган разтопете маслото на умерен огън и гответе 2-3 мин, докато стане кафеникаво. Свалете от котлона и добавете малко суроватка (или вода). Сварете равиолите за 2-3 мин, извадете ги с решетъчна лъжица и веднага ги потопете в кафявия маслен сос. Сервирайте, поръсени с листа лимонова мащерка, настъргана лимонова кора и настърган пармезан и лешници.
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ