Бяла пица от спелта с джърси картофи

06 June 2019 16:42
Бяла пица от спелта с джърси картофи
50 мин. Средно Порции 3

  • ккал 425
  • маз 22
  • нас. маз 7
  • въгл 44
  • захар 2
  • фибри 5
  • прот 9
  • сол 1

Продукти

За стартера
75 г брашно от спелта
75 г обикновено пшенично брашно
и 
още за поръсване
½ ч.л. суха инстантна мая
½ ч.л. кристална захар
За тестото
150 г брашно от спелта
125 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. суха инстантна мая
2 с.л. зехтин
За топинга
6 джърси картофа
4 клонки мащерка, листата откъснати
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 скилидка чесън, смачкана
75 г крем фреш
За соса от мента и кресон
½ малка връзка мента, листата
откъснати, и още за сервиране
25 г кресон, измит
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 ч.л. червен винен оцет

Приготвяне

1 Пригответе стартера предишната нощ. Смесете двата вида брашно, маята и захарта в купа. Бавно налейте 150 мл хладка вода и разбъркайте, за да получите гъста смес. Покрийте с кърпа и оставете да ферментира на топло през нощта.
2 На следващия ден добавете останалите брашна, маята, зехтина и 1 ч.л. сол към стартера и постепенно добавете достатъчно вода, за да получите меко, мокро тесто, което все пак държи формата си (аз използвах около 200-220 мл). Покрийте и оставете да втасва около 2-4 ч, докато утрои обема си.
3 След като тестото втаса, го натиснете, за да извадите въздуха, сложете го върху силно набрашнен плот. Месете, като обирате брашното, докато тестото спре да лепне по ръцете ви – трябва да е много меко и еластично, но не влажно, че да лепне за плота. Разделете тестото на две топки. Разточете едната, за да направите голяма пица, или разделете на две по-малки, около 1 см дебели. Другата топка можете да замразите за друг път. Загрейте фурната до 210°С (190°С с обдухване). Прехвърлете тестото върху тава за печене и оставете да втаса още 5 мин, докато приготвяте топинга.
4 Нарежете картофите на тънки резени с мандолина или остър нож. Подсушете от излишната влага с кърпа. В купа разбъркайте резените картофи с листата от мащерка, зехтина, сол и пипер. В друга купа смесете чесъна и крем фреша и намажете със сместа основата на пицата. Отгоре подредете резените картофи и полейте с останалия зехтин. Печете 15-20 мин, докато основата се надигне и стане златиста, а картофите станат хрупкави по краищата.
5 В това време пригответе соса, като блиндирате продуктите. За да сервирате, поръсете пицата със сос и ментови листа.
Прочетете повече за:
вегетарианцифибри
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ