Печена патица и салата със стафиди

07 June 2019 10:20
Печена патица и салата със стафиди
160 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 1001
  • маз 82
  • нас. маз 25
  • въгл 17
  • захар 17
  • фибри 3
  • прот 46
  • сол 4

Продукти

по 1 ч.л. канела и бахар на прах
1 патица (около 2 кг)
3 с.л. фин мармалад от портокали
2 малки марули, срязани на четвъртинки
настърганата кора от 1 лайм
За дресинга
1 с.л. рапично олио
1 глава лук шалот, ситно нарязана
по ½ ч.л. смлян кимион и кориандър
50 мл зехтин
½ шушулка ванилия, разцепена и почистена
от семената
50 г стафиди
1 с.л. оцет
сокът от ½ лайм

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Смесете канелата и бахара с 1 с.л. морска сол на люспи. Направете плитки прорези по кожата на патицата и я натрийте цялата със сместа от подправки. Сложете патицата върху скаричка, поставете я в широка тава и я запечете за 25 мин. Извадете патицата от фурната, намалете температурата до 140°С (120°С с обдухване) и печете още 1 ч 30 мин, като я поливате със сока на всеки 30 мин. Увеличете температурата до 200°С (180°С с обдухване), намажете патицата с мармалада и я върнете във фурната за 20 мин, докато кожата се глазира. Ако цветът е прекалено светъл, допечете още малко. Оставете патицата да отпочине за 15-20 мин, преди да я сервирате.
2 Направете дресинга, докато патицата се пече. Загрейте рапичното олио в малък тиган и запържете лука шалот, докато омекне. Добавете подправките и пържете още 1 мин, добавете зехтина, шушулката ванилия и семената и ги загрейте леко, за да може зехтинът да поеме ароматите за 20 мин. Сложете стафидите, оцета и сока от лайм, подправете на вкус и оставете дресинга да изстине.
3 Докато патицата отпочива, разбъркайте нарязаните на четвъртинки марули с дресинга. За да сервирате, отстранете костите на патицата, накъсайте месото и го поднесете със салатата, като го поръсите с настърганата кора от лайм.
Прочетете повече за:
желязо1 от 5-на-денбез глутен
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ