Сьомга с коричка от див чесън

07 June 2019 10:34
Сьомга с коричка от див чесън
45 мин. Средно Порции 6

  • ккал 1075
  • маз 70
  • нас. маз 27
  • въгл 60
  • захар 4
  • фибри 4
  • прот 49
  • сол 3

Продукти

1 цяло филе сьомга (около 1 кг),
без кожата
нарязан лимон, за сервиране
За коричката
800 г нарязан бял хляб, без кората
1 скилидка чесън
50 г листа див чесън
250 г разтопено масло
За салцата
50 г листа див чесън
8 солени рибки аншоа
70 мл зехтин екстра върджин
настърганата кора и сокът от 1 лимон
1 глава лук шалот, тънко нарязана
1 с.л. дребни каперси

Приготвяне

1 За да направите коричката, сложете хляба и чесъна в кухненски робот и ги смелете до ситни трохи. Добавете дивия чесън и продължете да разбивате още 1 мин. Щом листата се смелят на дребно, сипете разтопеното масло и разбивайте до светлозелено тесто. Застелете работната си повърхност с голям лист хартия за печене и прехвърлете тестото върху него. Покрийте го с втори лист и разточете тестото с точилка до дебелина около 3 мм. Оставете го в хладилника за 1 час, за да стегне.
2 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Поръсете сьомгата с малко сол и я сложете в тава, застлана с хартия за печене. Извадете коричката от хладилника и я обрежете до размерите на сьомгата. Махнете хартията за печене от двете й страни и я сложете върху рибата. Печете 20 мин, докато сьомгата се сготви.
3 Сложете всички съставки за салцата в кухненски робот и ги смелете на фино пюре. Щом рибата се сготви, извадете я от фурната и я сложете върху дъска в средата на масата. Отстрани поднесете салцата и нарязания лимон.
Прочетете повече за:
калцийфолиева киселинаомега-3
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ