Пай с пилешко, аспержи и гъби смръчкули

07 June 2019 11:07
Пай с пилешко, аспержи и гъби смръчкули
65 мин. Средно Порции 5

  • ккал 699
  • маз 50
  • нас. маз 27
  • въгл 30
  • захар 3
  • фибри 4
  • прот 24
  • сол 1

Продукти

100 г пресни или 30 г сушени гъби
смръчкули
200 мл пилешки бульон (ако
използвате пресни гъби)
50 г масло
2 глави лук шалот, тънко нарязани
3 стръкчета мащерка, листата
откъснати
2 дафинови листа
1 с.л. брашно и още за поръсване
100 мл сухо шери или бяло вино
200 мл крем фреш
6 пилешки пържоли от бутче, без
кожата, нарязани на едри късчета
връзка аспержи, твърдите краища
отрязани, стеблата нарязани на
парчета по 4 см
½ връзка естрагон, листата едро
нарязани, оставете и за декорация
1 опаковка бутер тесто (375 г),
изцяло с масло е най-добре
1 яйце, разбито, за глазиране

Приготвяне

1 Ако използвате сушени гъби, накиснете ги в загрят бульон за 10 мин. Извадете ги, прецедете течността и я оставете настрана. Ако ползвате пресни гъби, първо ги почистете. Заделете някои от най-добре изглеждащите за украса на пая, а другите разполовете.
2 Загрейте половината масло в тиган и запържете разполовените смръчкули за 3-4 мин, за да омекнат. Извадете ги в чиния и ги оставете настрана. Загрейте останалото масло и запържете лука на слаб огън заедно с мащерката и дафиновия лист. Щом лукът омекне, разбъркайте го с брашното и пържете още 1 мин или докато брашното стане като пясък.
3 Сипете шерито, изчакайте да заври и внимателно добавете течността от накисването на гъбите (или 200 мл пилешки бульон, ако ползвате пресни смръчкули), като разбърквате. Добавете крем фреша, подправете и оставете соса да къкри леко. Сложете в него нарязаното пилешко и го оставете за 10 мин или докато се сготви. Извадете дафиновите листа, разбъркайте соса с аспержите, естрагона и запържените смръчкули и го дръпнете от огъня.
4 Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Тестото трябва да покрие пълнежа, като се опира в него, така че ако тиганът е твърде дълбок, го пресипете във форма за пай. Разточете тестото върху набрашнена повърхност до лист с дебелина около 3 мм, изрежете кръг, колкото е тиганът или формата за пай, и го сложете върху пълнежа, като си помагате с точилка. Намажете тестото обилно с яйце, поръсете с морска сол на люспи, а отгоре сложете запазените смръчкули. Запечете за 20 мин или докато тестото бухне и стане наситено златистокафяво. Оставете го да отпочине за 5 мин и сервирайте, както е в тигана.
Прочетете повече за:
желязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ