Ядеш и отслабваш – има ли такова нещо

08 June 2019 15:43
Ядеш и отслабваш – има ли такова нещо
Терминът "отрицателни калории" звучи доста примамливо, защото, ако повярвате в него, значи можете да ядете колкото си искате и при това да не пълнеете - излишното „изгаря“. Отслабващите по цял свят обсъждат дали този метод на хранене работи или не, съставят списъци с препоръчителни продукти и спорят за това колко калории „изгарят“ зелените салати и селърито. Диетолозите обаче са по-скоро скептични, пише woman.rambler.ru. Защо ли?

Теория

Привържаниците на теорията за "отрицателните“ или "празните" калории убеждават, че има продукти, за усвояването на които се изразходва повече енергия, отколкото те самите съдържат. Наистина, много продукти се преработват по-бавно от организма, отколкото други. По правило това са зеленчуци, богати на фибри: целина, броколи, краставици, тиквички, зеле.

Да предположим, че един стрък целина съдържа осем калории, и тялото се нуждае от десет, за да го усвои. Балансът на калориите става отрицателен – така ли е? И ако след хранене метаболизмът се ускорява за известно време значи ли, че може да хрупате зеле нон-стоп и да отслабвате?

На пръв поглед тази теория изглежда правдоподобна, но на практика нито едно сериозно научно изследване не я потвърждава. Метаболизмът, скоростта на усвояване на храната и енергията, необходима за това, са индивидуални – всяко тяло е уникално и не може да има фиксирани стойности на консумираните калории за храносмилането.

Някои усвояват по-добре определени съставки, някои – по-лошо. Зависи от здравословното състояние, теглото, деня - всичко е важно. А калориите, получени от стрък селъри, изобщо не “изгарят” в процеса на храносмилането - те се абсорбират. Но все пак, тази теория не е безсмислена.

Защо "отрицателните" калории могат да помогнат за свалянето на килограми?

Продукти с "отрицателна" калорийна стойност са пресни зеленчуци и плодове, съдържащи минимум калории и максимум фибри и вода. Салатите, селърито и краставиците се състоят 95% от вода, в доматите тя е 94%, в грейпфрута - 92%. Водата не съдържа калории, затова и тези продукти са нискокалорични и могат да се консумират спокойно без страх, че ще  напълнеете от тях.

Предимството на големите порции: стомахът подава чисто механично сигнал на мозъка, че е пълен, без оглед на това, че изяденото има малка енергична стойност. Благодарение на фибрите тези продукти се храносмилат дълго и се създава усещане за ситост. Но… не задълго, ако спазвате небалансирана диета.

Минус и минус не дават плюс

Колкото и да са полезни, не могат да се ядат само продукти с "отрицателни калории". В грейпфрутите и краставиците има много витамини и полезни съставки, но те не заменят белтъчините и полезните мазнини, необходими за правилния метаболизъм и доброто състояние на мускулите.

Недостигът на нужни вещества за организма или прекалено малкото калории, консумирани в течение на деня (по-малко от 800), водят до обратния резултат: организмът решава, че настават гладни времена, забавя метаболизма и започва да трупа мазнини „за черни дни“. Прекомерното количество груби фибри може да доведе до раздразване на червата и стомашно разстройство, затова не бива да се прекалява с подобни храни.

Как да ядем правилно продукти с "отрицателни калории“?Снимка: Shutterstock

- Най-добре да заменяте с тях някои обичайни гарнитури или ястия: салата вместо картофи, стръкове свежи зеленчуци вместо чипс, доматено пюре вместо крем супа със сметана. Подобни „храни чудо“ са отлично допълнение към обичайното меню.

- Заменете половината от въглехидратните храни със „зелени алтернативи“, така консумирате по-малко калории и се възползвате от преимуществата без недостатъците им да ви се отразяват.

- Не злоупотребявайте с мазните подправки в салатите. Зеле и настъргани моркови, плуващи в майонеза, не са нискокалорийно ястие!

- Предпочитайте растителни масла, но контролирайте и тяхното количество

- Не изключвайте хубавите меса, пилешко или риба – именно в комбинация с тях нискокалоричните, богати на влакнини зеленчуци са максимално полезни.

И, разбира се, помнете, че единственото, което може да стопи мазнините, е физическата активност. А "отрицателни калории" е просто още един хубав етикет за добре познатите ни полезни продукти.

Най-нискокалоричните продукти:

Целина - 13 калории на 100 г;

Краставици - 16 калори;

Зелена салата - 16 калории;

Тиквички - 18 калории;

Домати - 20 калории;

Бяло зеле - 25 калории;

Диня - 31 калории;

Броколи - 34 калории;

Грейпфрут - 40 калории;

Моркови - 41 калории.

Марина Атанасова
Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ