5 причини да не броим калориите

08 June 2019 10:45
5 причини да не броим калориите
Един от най-популярните начини за отслабване е ограничаването на калорийния прием. Но сега ще ви дадем 5 причини защо тази тактика сама по себе си е вредна за здравето:

1. Намалява скоростта на метаболизма. Ако регулярното количество калории, което по принцип приемаме, неочаквано се ограничи, то скоростта на метаболизма може да намалее. В резултат се съкращава количеството изгорени калории, което не дава никакъв ефект в борбата с излишните килограми. С други думи, организмът ще се старае да се запаси с всеки грам приета храна, защото е решил, че е настъпил глад. Затова и загубата на мускулна маса ще бъде много по-значителна, отколкото ни се иска.

2. Предизвиква умора и дефицит на хранителни вещества. Регулярния прием на по-малко от необходимите калории за ден провокира умора и не позволява на човек да получи необходимите за здравето му хранителни вещества ежедневно. Заради ограничаването на калориите може да лишим организма от необходимите нива на желязо, фолиева киселина и витамин В12, което провокира анемия и екстремна умора. Някои изследователи твърдят, че подобни диети предизвикват чувство на апатия и отпадналост, както и водят до загубата на протеини, калций, витамин А, магнезий и биотин.

3. Намалява фертилността. Неприятна новина за жените, които искат да станат майки и планират да отслабнат преди зачеване. Намаляването на дневния калориен прием негативно се отразява на фертилността. Това е свързано с факта, че овулацията зависи от нивата на хормоните. Освен това, увеличаването на количеството естроген и лутеинизиращ хормон (LH) е необходимо за началото на овулацията. Но изследванията показват, че нивото на LH до голяма степен зависи от количествата приети калории – колкото са по-малко те, толкова и неговите нива са по-ниски.

4. Отслабва костите. Употребата на по-малко калории негативно се отразява и върху костите, той като падат показателите на естрогена и тестостерона. Тези два репродуктивни хормона са важни за формирането на костна маса и увеличаването на нейната минерална плътност.

5. Намалява имунитета. Още една сериозна опасност за тези, които ограничават калориите. Така стават по-уязвими пред вирусите, особено ако намаляването на калориите е съпроводено с повишено физическо натоварване.

Източник: noviteroditeli
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ