10 храни, които да опитате в Южна Африка

07 June 2019 17:27
10 храни, които да опитате в Южна Африка
В Южна Африка, ще откриете ястия, повлияни от местното население, което включва холандци, французи, индийци и малайзийци. Кухнята им е толкова пъстра и със сигурност, ще развълнува небцето ви.

Когато стъпите на южноафриканска почва, не си тръгвайте, преди да сте се насладили на fresco braai, тъй като храната на барбекю, е част от културното изживяване там. Последвано от традиционният melktert (пълнен тарт, с яйчен крем), а ако искате и питие, с което да завършите, то тогава чаша Amarula (ликьор), ще свърши добра работа.

Не си тръгвай от Южна Африка, преди да сте опитали:


Biltong и droewors
Сушенето е метод, използван от местните Африкански племена преди хладилникът да бъде измислен, с цел запазване на месото. Обикновено направени от говеждо месо или дивеч, като планински скакач – biltong (тънко нарязано, сушено месо) и droewors (сушена наденица) се ядат, като мезе. Месото се кисне в оцет, сол, захар и подправки, като кориандър, чесън и черен пипер. След което, се окачва за да изсъхне. Готовият продукт е високо оценен, поради високото съдържание на протеин и ниско съдържание на мазнини. Днешните производителите на biltong и droewors, добавят подправки, като чили, чесън и използват различни меса, като щраус и дива свиня.


Boerewors (селска наденица)
Това е традиционна южноафрикански вид наденица, приготвена от говеждо месо, смесена със свинско или агнешко месо и подправки. По традиция, boerewors се сервира в навита, спираловидна форма и се приготвя на барбекю. Думата boerewors, произлиза от африканската и холандска дума boer (фермер) и wors (наденица).


Кейптаун къри
През 17-ти век, холандците и французите превзимат Кейптаун и се заселват, докарвайки роби от Индонезия, Индия и Малайзия, редом с техните подправки и традиционни готварски методи. В комбинация с местните продукти, ароматни подправки, като канела, шафран, куркума и чили, създават благоуханното къри и яхния, които са популярни в района и до днес.


Пудинг от Слез
Внесен от Холандия, пудингът от Слез е сладък и лепкав, с текстура на гъба. Приготвя се с кайсиево сладко и се сервира полят с горещ, сметанов сос. Този десерт е отговорът на Южна Африка на британският лепкав, тофи пудинг, сервиран в много ресторанти, но предимно приготвян у дома, като неделен обяд.


Chakalaka и pap
Chakalaka и pap са задължителни за всяка южноафриканска маса за вечеря. Chakalaka е вегетарианско ястие с лук, домати, чушки, моркови, боб и подправки, което в повечето пъти, се сервира студено. Pap, произлиза от английската дума porridge (в превод овесена каша). Подобно на американското едро, овесено брашно, това ястие се приготвя от нишесте и бяла царевица. Chakalaka и pap, често се сервират заедно, заедно с месо на барбекю, хляб, салата и яхния.


Braai/Shisa nyama
За да опитате истинският вкус на Южна Африка, автентичното Braai/Shisa nyama (в превод изгори месото) е невероятно изживяване, което в никакъв случай не трябва да пропускате. Braai произлиза от градчетата на Йоханесбург, от месари, които в почивните дни, поставят барбекю пред магазините си, за да приготвят месо и да го продават на улицата. Сега, местните общности се събират на braai, през почивните дни и се хранят заедно. Потопете се в местната атмосфера, слушайте музика и опитайте от месото, което се предлага, обикновено включва свинско, пилешко, говеждо, агнешко месо и колбаси – не е подходящо за вегетарианци.


Bunny chow
Стрийт фууд-а стана популярен в Южна Африка и вече превзима пазара в Лондон. Издълбаните хлябове, напълнени с пикантно къри, са първоначално създадени от имигрантска, индийска общност в Натал, намираща се в покрайнините на град Дърбан. Ястието е служило за обяд на работниците. Опитайте вариациите с пилешко, свинско или вегетарианско, с леща и боб.


Amarula Don Pedro
Този десертен коктейл, е приготвен от южноафрикански Amarula- крем ликьор, направен от местния плод марула, комбиниран със сладолед. Можете да го намерите във всеки бар или да си закупите бутилка Amarula, от безмитната зона.


Bobotie
Друго ястие, което се смята, че е донесено в Южна Африка от азиатски заселници, е Bobotie. Сега, то е националното ястие на страната и се приготвя в много ресторанти и домове. Мляно месо се задушава с подправки, най- често къри на прах, билки и сушени плодове. След това, се покрива със смес от яйце и мляко и се пече, до златисто.


Melktert
Подобно на британската яйчена тарталета или португалската pasteis de nata, melktert се приготвя от тестена формичка за сладкиши, с пълнеж от мляко, яйца и захар, сгъстени с брашно. По традиция, готовият тарт, се поръсва с канела. Истинска южноафриканска храна за душата. Сервира се, като десерт и можете да го намерите в много пекарни.
Прочетете повече за:
Южна Африкакухня
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ