Как да приготвяме сладките картофи

10 June 2019 12:02
Как да приготвяме сладките картофи
Този жизнерадостен и цветен, кореноплоден зеленчук може да бъде печен, пържен или на барбекю. Можете също да го използвате и като заместител на тиквата в пайове.

Въпреки името си, сладките картофи, не са всъщност сорт картофи. Те са кореноплоден зеленчук. Обикновено оранжеви на цвят, те могат да бъдат лилави и бели. Могат да бъдат печени, пържени, на барбекю, задушени, варени, намачкани и на пюре. Когато са намачкани, са идеален вегетариански пълнеж за ястия, като кесадия и фалафел.

Сладостта им, ги прави добър избор за добавка в десерти, като в морковена торта и брауни. В Америка е традиция, да бъдат още повече подсладени, като ги изпичат с кленов сироп, добавят маршмелоу или ги използват в пай, вместо тиква.

Ползи за здравето
По отношение на въглехидратите и калориите, сладките картофи са подобни на обикновените картофи. Но когато става дума за витамини - те са добър източник на фибри и витамини B и C. Сладките картофи са също и с високо съдържание на антиоксидант, познат още като бета- каротин, който се превръща във витамин А, след като бъде изяден. Само 80 г сладки картофи са нужни, за препоръчителната порция зеленчуци на седмица – обикновените картофи, не се броят.

Как да ги приготвяте
Може да оставите кожата на сладкия картоф, ако планирате да го печете или пържите, в друг случай я обелете (оставете я, ако правите зеленчуков чипс). Ако сте решили да обелите сладкия картоф, имайте предвид, че той ще започне да губи цвета си. За това се уверете, че всичко останало е готово за приготвяне или ги накиснете в студена вода, докато сте подготвите. Стават страхотни пържени картофки и уеджис, дори и къдрави картофки.

Уеджис от сладки картофи

Порции 2-3

500 г сладки картофи
½ с.л. пикантна или барбекю подправка (по ваш избор)
1 с.л. рапично олио
заквасена сметана/йогурт, заедно с нарязан див лук, кориандър и мента, за сервиране

1. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Нарежете сладките картофи в уеджис форма.
2. Добавете пикантната или барбекю подправка (ако използвате), олиото и разбъркайте добре.
3. Оставете ги в тавата за печене и гответе за 35-45 мин, в зависимост от дебелината на картофите, докато не станат меки и хрупкави в краищата. Сервирайте с подправената заквасена сметана или йогурт.

Печени сладки картофи

Порции 4

4 сладки картофа
1 с.л рапично олио

1. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Пробийте сладките картофи няколко пъти с вилица или шиш. Ако имате микровълнова, ги сложете за 6-8 мин, докато омекнат (можете да ги проверите на 6-та минута, с нож или шиш).
2. Намажете всеки картоф с 1 с.л олио и подправки по ваш избор. Сложете ги в тава за печене и печете за около 10-15 мин, докато кожата им стане хрупкава.
3. Ако преди това, не сте сложили сладките картофи в микровълнова, ги печете във фурната за 40-45 мин, докато омекнат.
Прочетете повече за:
сладки картофиздравеуеджис
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ