Тайните на шеф-готвача Роузи Хийли

11 June 2019 11:51
Тайните на шеф-готвача Роузи Хийли
Преди отварянето на Alchemilla през 2016 г., шеф-готвачът Роузи Хийли, работи за Йотам Оттоленги и Jago в Лондон. По-късно същата година, тя отваря ресторант в Глазгоу. Главният готвач на ни дава кулинарни съвети, вдъхновени от Близкия Изток и Средиземноморската кухня.

Какви са твоите трикове в готвенето?
Ако трябва много бързо да намалите течност, бързо я излейте в горещ, широк и по- възможност, плитък тиган. Колкото по-широка е повърхността, толкова по-бързо ще се изпари тя.

Какви прибори за готвене трябва да има във всеки дом?
Кухненско ренде за фино настъргване. Използвам моето, главно, когато искам да настържа кората на лимоните. По този начин добавям лек, лимонов вкус, без да използвам киселинността на сока. Кухненското ренде е много полезно и за настъргването на чесън, а пък и настърганият пармезан изглежда като голям, пухкав облак.

Каква е тайната ти съставка за овкусяване?
Moscatel е испански оцет, със сладък и цветен вкус. Използвам го в салати, също и за риба и свинско. Но най-любимо ми е в картофено пюре, с много зехтин.

Коя е най-често допусканата грешка в готвенето?
Овкусяването с нестандартен зехтин. Когато довършвате ястието си, винаги използвайте студено пресован зехтин екстра върджин.

Кой е оказал най-голямо влияние върху готвенето ти?
Роуз Грей и Рут Роджърс от River Café. Тяхната храна е толкова проста, но изключително фокусирана. Преди няколко години, ядох там за първи път и изобщо не бях разочарована.

Кажи ни своя рецепта, само с четири съставки.
Печен карфиол с тахан и билки. Просто, евтино, веган и определено много вкусно.

С какво ще се храним всички след една година?
Повече зеленчуци. В Alchemilla, зеленчуците винаги са били център на внимание и винаги ще бъдат.

В едно изречение, каква е философията ти относно храната?
Висококачествени, местни продукти – просто обработени, но с внимание.

Кое е най-лесното ястие, с което можем да впечатлим някого?
Много обичам да приготвям отворено пиле със салата, за приятелите си. Много е лесно за мариноване и подправяне. Също така остава сочно, защото се приготвя много бързо.

„Отвореното пиле е впечатляващо и лесно за приготвяне.“

Кое е любимото ти основно вегетарианско ястие?
Pici cacio e pepe. Pici е дебела, ръчно навита паста с черен пипер, сирене и масло. Направата на пастата отнема известно време, но пък за сметка на това е дяволски лесно.

Коя е най-голямата ти катастрофа в кухнята?
Беше много натоварен съботен ден, когато подпалих цялата печка в Ottolenghi. Не беше опасно, но пък беше доста смущаващо.

Имаш ли простичък съвет за това как да намалим пилеенето на храна?
Ползвам стар хляб в сосове, салати или за направата на италиански хлебни трохи с подправки, когато искам да придам хрупкавост на ястието си.

Кое готварско умение искаш да усъвършенстваш още повече?
Иска ми се да се усъвършенствам в печенето на хляб. В хладилника си имам квас, готова за употреба.



Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ