Бялото срещу червеното месо и нивата холестерол

11 June 2019 14:11
Бялото срещу червеното месо и нивата холестерол
Много хора предпочитат бялото месо пред червеното, защото вярват, че така понижават опасността от достигане на високи нива на холестерол. Но по отношение на холестерола, между тях може да има известни разлики.

Ново проучване в The American Journal of Clinical Nutrition избира на случаен принцип 113 лица на възраст между 21 и 65-годишна възраст и ги разпределя в една от две диетични програми. Изследваните лица в първата програма са подложени на диета с високо съдържание на наситени мазнини, като 25% от енергията им идва от протеини от три различни източници в продължение на четири седмици за всеки: червено месо, бяло месо и безмесни (зеленчуци или някои млечни продукти). Втората програма представлява същите три етапа, но продуктите са с ниско съдържание на наситени мазнини.

Както се очаква, изследваните лица, подложени на диетата с високо съдържание на наситени мазнини, показват по-високи нива на LDL (липопротеини с ниска плътност) или още т.нар. „лош“ холестерол, сравнение с изследваните лица, подложени на диетата с ниско съдържание на наситени мазнини. Също така и двете месни диети и в двете програми показват по-високи нива на LDL и общ холестерол от диетата, базирана на зеленчуци и млечни продукти.

Но без значение от съдържанието на наситените мазнини, двете програми показват, че червеното и бялото месо причиняват еднакви нива на LDL и общ холесторол. С други думи, няма полза от придържането към бялото месо.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ