Водораслите - супер храна

12 June 2019 15:04
Водораслите - супер храна
Японската кухня все повече завладява света. В японската кухня за приготвяне на храна обикновено се използват водорасли.

Какво знаем за водораслите? Морската зелка (Laminaria) е добре известна. В супермаркетите на изтока може да се видят Nori - морски водорасли "на листове" за приготвяне на суши - във формата на квадрати или ленти.

В магазините може да се намери хляб и хлебчета с морски водорасли. Има цял куп хранителни добавки от водорасли и с водорасли. Това е само малка част от огромния списък от хранителни богатства, които се добиват в моретата.

Освен ламинария и фукус (кафяви водорасли – Fucus Vesiculosus L.) в този списък влизат: десмарестия и алария, брадата цистозира, аскофилум, саргасси, жилчеста филофора и анфелция, хондрус, зоостера и phyllospadix.

По химичен състав водораслите нямат конкуренти при храните. Водораслите не могат да се сравнят с никоя друга храна. В аптеките ги предлагат като източник на йод и леко слабително.

В ламинарията има около четиридесет макро- и микроелементи и всички необходими витамини. Ламинарията е идеален източник на полезни и редки влакнини. Подобно на другите водорасли, ламинарията може да бъде добър източник на калций за тези, които не приемат мляко.

Водораслите са богати на желязо, те са полезни за вегетарианците и постещите. Например, ако 100 г. говеждо или свинско месо се съдържа около 2,5 мг. желязо, а 100 г. пилешко месо - 1,6 мг., то в 100 г. водорасли са скрити до 30 мг. желязо. Водораслите може да се конкурират с месото и яйцата по съдържание на витамин B12 и са на второ място след черния дроб.

Фосфорът, който изисква мозъка, и калият, полезен за сърцето, се съдържат в тях, също в рекордни количества.

Оказва се, че от всички храни, водораслите са най-достойни за титлата супер храна. Водораслите летят с човека в космоса и са в основата на диети за лечение или възстановяване. И бавно, но сигурно завладяват света.

Източник: www.hrani.bg
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ