Печени пресни картофи в коричка и майонеза с водорасли

11 June 2019 16:23
Печени пресни картофи в коричка и майонеза с водорасли
0 мин. Средно Порции 4

  • ккал 652
  • маз 40
  • нас. маз 3
  • въгл 60
  • захар 2
  • фибри 6
  • прот 11
  • сол 8

Продукти

20 дребни пресни картофа, измити,
но с кожата
За коричката
200 г брашно и още малко за поръсване
2 средно големи белтъка
2 с.л. натрошени водорасли
За майонезата с водорасли
1 жълтък
½ ч.л. дижонска горчица
150 мл рапично олио
2 ч.л. натрошени водорасли
сокът от ½ лимон

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Сложете всички съставки за коричката в кухненски робот и ги смелете с 2 с.л. сол. Добавете 50 мл вода, като я сипвате постепенно и разбивате на пулсации, докато получите лепкаво тесто.
2 Разточете тестото върху набрашнена повърхност до дебелина от около 3 мм. Тестото трябва да е доста твърдо. Изрежете от него 20 кръгчета с форма за бисквити с диаметър 7 см (ако се налага, замесете остатъците и ги разточете наново). Увийте картофите в кръгчетата тесто, така че да ги покриете напълно. Подредете ги в тава и запечете за 40 мин, докато коричката се втвърди, а картофите са меки, когато ги прободете с шишче. Картофите ще останат горещи още около 15 мин.
3 Направете майонезата, докато картофите се пекат. Сложете жълтъка и горчицата в купа, подправете на вкус и ги разбийте с миксер, като добавяте олиото на съвсем тънка струйка. Щом получите гъста майонеза, добавете водораслите и лимоновия сок.
4 Сервирайте картофите в купа, а отстрани предложете от майонезата. Разчупете коричката, извадете картофчетата и ги потопете в майонезата. Ако коричката ви харесва, може да потопите и нея.
Прочетете повече за:
картофимайонезаводорасли
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ