Как да готвим с елда

13 June 2019 08:14
Как да готвим с елда
Научете се как да приготвяте вкусни и здравословни ястия с елда. Благодарение на съветите на нашите експерти, можете да изпробвате различните приложения на елдата. Опитайте и нашите рецепти, включващи свежи салати, каши и палачинки.
 
Какво представлява елдата?
Елдата представлява по-скоро семе, отколкото зърно. Изненадващо, тя прилича повече на невена, а не на пшеницата, тревата или царевицата. Поради тази причина е известна още като „псевдо зърнена закуска“. Често се използва като безглутенова алтернатива за печива.
 
Къде можем да я открием?
Можете да я откриете в супермаркетите, разположена до лимеца и ечемика, или в т.нар. био магазини. Може да се открие и под формата на зърна, а също и смляна, под формата на брашно. Вторият вариант издържа по-дълго време. Съществуват също нудъли и паста от елда, които са подходяща алтернатива за хора с глутенова непоносимост. Все пак, прочетете внимателно етикета.
 
Какъв вкус има?
Елдата има вкус на ядка, леко горчив, подобно на пълнозърнесто брашно или ръж. Тя има силен вкус, поради тази причина в много рецепти е включена както елдата, така и пшенично брашно, заради по-добрия си вкус и текстура. Зърната от елда придават по-твърда консистенция на вегетариански бургери или яхнии. Освен това са източник на протеин и магнезий.
 
Как се приготвя?
Брашното от елда най-често се използва за направата на палачинки като French galettes, с пълнеж от шунка, сирене или яйце. Страните са прегънати, вместо да са завити на руло.

Зърната или семената от елда, известни още като булгур, се варят на бавен огън докато омекнат. Най-добре е семената да бъдат добре измити, след което накиснати във вода и след това изпечени. Добавят се към зърнени закуски и салати. Когато се напои, елдата омеква и може да стане на каша.
 
Как да си приготвим елда:

1.     Изплакнете я добре в гевгир, докато водата стане чиста.
2.      Сложете я в сух тиган за 2-3 минути (това добавя печен вкус на елдата, без да се налага да я печете).
3.     Оставете да къкри във вряща вода за 5-10 минути, докато зърната омекнат, но не прекалено.
4.     Накрая изсушете добре.
 

5 ястия с елда

1.     Елда с печен бейби патладжан
Опитайте да сервирате сензационна топла салата, пълна с вкусни семена и летни зеленчуци. Например, елдата с печен бейби патладжан е подходяща за един приятен вегетариански семеен обяд. С хрупкаво изпечени орехи и кремообразно козе сирене, това ястие е истинско удоволствие за сетивата.

2.     Каша от елда с маково семе
Сервирайте топла закуска в купа с каша от елда с маково семе. Елдата добавя прекрасен вкус на закуската, чиято основна задача е да ви зареди с нови сили за деня. По желание, можете да я украсите отгоре с  компот от боровинки.

3.     Палачинки с елда
За следващото парти, сервирайте палачинки с елда, гарнирани със заквасена сметана и опушена пъстърва. Тези вкусни палачинки изискват малко повече време, но ви гарантираме че ще бъдат изядени за нула време.

4.     Пълнени печени чушки
Направете си цветна салата, с която да напълните печените чушки. Това е чудесен вегетариански вариант за сезона на барбекютата. Препечената кожа на чушката, дава много приятен опушен вкус. За да спестите време, направете плънката на предишния ден.

5.     Салата с козе сирене и пролетни зеленчуци с елда
Добавете малко цвят и текстура във вашата чиния с печена елда. Тя придава неустоима хрупкавост  на ястия като салата с козе сирене и пролетни зеленчуци с елда. Възползвайте се максимално от сезонните зеленчуци и дайте един добър старт на следващата ви вечеря.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ