Броколи с песто от аншоа и лешници

13 June 2019 15:40
Броколи с песто от аншоа и лешници
75 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 424
  • маз 38
  • нас. маз 5
  • въгл 10
  • захар 3
  • фибри 6
  • прот 6
  • сол 1

Продукти

За салатата
350 г артишок или 4 стръка праз
(по-дебелите стръкове са по-добри
от тънките и дълги)
сокът на ½ лимон
1 с.л. зехтин
1 малка глава бяла цикория
½ малка глава радичио
200 г тънкостеблени броколи
50 г кресон, твърдите стебла
отстранени
1 с.л. бял балсамов оцет
3 с.л. зехтин екстра върджин
15 г леко запечени лешници, едро
натрошени
За пестото
50 г аншоа от консерва, отцедена
1 скилидка чесън, едро нарязана
70 г лешници, леко запечени
125 мл зехтин екстра върджин
сокът от ½ лимон (запазете 2 ч.л.
за дресинга)
1 с.л. магданоз, ситно нарязан

Приготвяне

1 Измийте артишока старателно и отстранете малките парченца. Не е нужно да го белите, просто го разполовете по дължина, ако е малък, или го нарежете на парчета по 2,5 см, ако е голям. Ако не го готвите веднага, сложете го в купа с вода и лимонов сок, за да не потъмнее. Ако използвате стръкове праз, почистете и ги нарежете на едри хапки.
2 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Отцедете артишока, подсушете и го сложете (или пък праза) в голяма тава на един пласт. Овкусете и полейте със зехтина. Разбъркайте и запечете за 30-45 мин, докато зеленчуците омекнат напълно. 
3 През това време направете пестото. Сложете аншоата, чесъна и лешниците в кухненски робот с малко прясно смлян черен пипер. Разбивайте, докато добавяте зехтина. Опитайте и добавете лимоновия сок по ваш вкус. Ако изглежда гъсто, сипете малко вода и разбъркайте. Добавете и магданоза.
4 Изрежете основата на цикорията и разделете листата. Отделете листата и на радичиото и ги накъсайте на парченца. Задушете броколите, докато омекнат (проверете, като ги промушите с нож). Подсушете ги върху чиста кърпа (влагата по тях пречи на дресинга да се задържи). Овкусете броколите.
5 Разбъркайте артишока или праза внимателно с броколите, листата (включително и кресона), 2 ч.л. лимонов сок, балсамовия оцет, зехтина и още малко сол и черен пипер. Прехвърлете в чиния за сервиране, полейте отгоре малко песто и поръсете с лешниците. Сервирайте заедно с останалото песто в купичка.
Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ