Черен ориз - богатство на антиоксиданти

15 June 2019 08:53
Черен ориз - богатство на антиоксиданти
Черният ориз, известен в Древен Китай "забранения ориз", защото само благородниците са можели да го консумират, е една от т.нар. „супер храни“, съобщава Telegraph.

Учени от Държавния университет на Луизиана в Батън руж са категорични, че в една супена лъжица трици от черен ориз се съдържат повече антиоксиданти, отколкото същото в количество боровинки, но с по-малко захар и повече фибри и витамин Е.

Също като горските плодове, черният ориз е богат на антиоксиданти вещества, които имат доказано протективно действие за сърдечно-съдови заболявания, онкологични и други болести, казва един от авторите на проучването д-р Zhimin Xu.

Доктор Zhimin Xu и колегите му изследвали проби от черен ориз, отгледан в южната част на САЩ, и установили, че той съдържа голямо количество антиоксиданти и е с високо съдържание на минерали и аминокиселини.

Според изследователите, черният ориз е по-здравословен дори от кафявия. Резултатите от изследването са представени на среща на Американското дружество по химия в Бостън.

Източник: www.hrani.bg
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ