Защо детето ми спря да се храни?

17 June 2019 11:36
Защо детето ми спря да се храни?
Доброто хранене означава добро развитие и растеж. Би било доста притеснително, ако детето ви внезапно изгуби апетита си. Но ако то изглежда здраво и щастливо, вероятно няма повод за притеснение. Не се тревожете, в повечето случаи, проблемът може лесно да бъде решен.

Зависи ли загубата на апетит от възрастта?

Няма ясни статистики, но най-често децата губят апетит на възраст между 2 и 6 години. Едногодишните също започват да отказват някои храни, но това е свързано с тяхното порастване и със страха им от нови храни (неофобия).

Какво причинява загубата на апетит?

Апетитът може да е различен през различните дни. Дори здравите деца имат дни, в които не искат да се хранят. Причината за това обаче рядко е медицинска. Някои състояния като образуване на киселини и запек, проблеми с щитовидната жлеза и недостиг на желязо, както и някои лекарства може да предизвикат липса на желание за хранене.

Болестта понякога може да откаже всеки от храната, а кашлицата, настинката и болките в гърлото наистина могат да откажат децата от храната за няколко дни. Всичко това е съвсем нормално. Никненето на нови зъбки също може да е свързано с доста болка, а всичко което детето хапва да му се стори твърде кисело.

Порастването също влияе върху апетита. Когато детето ви расте по-бавно, което е характерно за 2 и 3-годишните, неговият апетит намалява в съответствие с хранителните му изисквания. Подобно, промяна в активността или изразходването на по-малко енергия може да доведе до по-малка нужда от храна.

На бойното поле по време на хранене

Наред с промените в развитието, някои поведенчески и емоционални фактори също могат да доведат до липса на апетит. Подрастващите започват да налагат своята независимост, като изразяват своите желания и нежелания. Това понякога води до борба по време на хранене. Докато развитието на лични вкусове и предпочитания са абсолютно нормални за тази възраст, битките на масата съвсем не са. Някои деца дори започват да подбират. Това може да причини много безпокойство, но стига да запазите спокойствие, нещата бързо идват на мястото си.

Много често нежеланието на децата да се хранят е свързано по-скоро с консумирането на твърде много леки закуски, големи количества мляко или сок между храненията. Леките закуски имат своите ползи, но когато се прекалява с тях, не остава място за вечеря. В такива случаи е по-добре да се запази сокът или млякото за след хранене, а между храненията да се пие само вода.


Топ съвети, с които да засилите детския апетит

Малките деца често сами усещат от колко енергия се нуждаят, ръководейки се от вътрешни инстинкти. Често обаче тези усещания водят до неблагоприятни ефекти, свързани със загуба на апетит. Някои от тези идеи могат да ви бъдат от полза:

Сервирайте малки порции. Стомасите на децата са по-малки от тези на възрастните. Те не могат да поемат толкова много храна. Пет или шест пъти по- малки порции са достатъчни за техните нужди.

Опитайте се да не приготвяте много тежка храна. Това означава малки порции, с достатъчно концентрирани основни хранителни вещества. Бърканите яйца, мекото сирене или гладкото фъстъчено масло върху сандвич, гарниран с кисело мляко или яйчен крем, са много по-хранителни, отколкото сандвич със сладко и масло.

Когато започне никненето на зъби и болките в устата, предлагайте по-мека храна, която все пак съдържа протеини. От друга страна, вашето дете може да предпочита да хапва нещо по-твърдо, така че пръчици от сирене върху сандвич с фъстъчено масло са идеални.

Бъдете по-активни. Окуражете детето си да излезе навън и да поиграе, или просто да се разходи. Чистият въздух и физическата активност може да се окажат решаващи за детския апетит.

Фокусирайте се върху храните, които вашето дете би яло и му дайте да направи своя избор. Това може да бъде много овластяващо за едно малко дете. Дори повече, може да ви помогне с приготвянето на ястието. Повечето деца обичат да готвят, дори това да означава просто да измият зеленчуците.

Най-важното е да не се паникьосвате и стресирате. Спокойно премахнете храната без да коментирате. Бебетата и малките деца не гладуват, така че когато са гладни, сами ще поискат храна. Когато това се случи преди да е станало време за следващото хранене, предложете им вода или малко плодове.

Как да знам, че детето ми яде достатъчно, за да е здраво?

При редовните детски консултации, лекарите претеглят децата. Така че ако там няма проблем, вероятно няма защо да се притеснявате.

Кога да потърся помощ?

Повечето загуби на апетит не продължават повече от седмица или две. Ако неправилното хранене все пак продължи, вземете витамини и минерали от аптеката. Там ще ви посъветват кои са най-подходящите за вашето дете. Ако обаче загубата на апетит у вашето дете стане постоянна, най-добре е да се посъветвате с вашия личен лекар.


 
 


Прочетете повече за:
апетитдецахраназдраве
Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ