Лепкаво тофу с нудъли

19 June 2019 16:18
Лепкаво тофу с нудъли
50 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 972
  • маз 35
  • нас. маз 2
  • въгл 113
  • захар 12
  • фибри 6
  • прот 50
  • сол 5

Продукти

½ голяма краставица
100 мл оризов винен оцет
2 с.л. кристална захар
100 мл растително олио
200 г твърдо тофу, нарязано
на кубчета по 3 см
2 с.л. мед
4 с.л. кафява или бяла мисо паста
30 г бял сусам
250 г соба нудъли
2 стръка пресен лук, нарязан,
за сервиране

Приготвяне

1 Нарежете краставицата на ленти с помощта на белачка, без частта със семките. Сложете лентите краставица в купа и оставете настрани. Загрейте внимателно оцета, захарта, ¼ ч.л. сол и 100 мл вода в тенджера на умерен огън за 3-5 мин, докато захарта се разтвори. Полейте сместа върху краставиците и оставете да се мариноват в хладилника, докато приготвяте тофуто. 
2 За грейте олиото, като запазите 1 с.л. от него, в голям незалепващ тиган на умерен огън, докато започнат да се появяват мехурчета по повърхността. Добавете тофуто и пържете 7-10 мин, като го обърнете по средата на пърженето, така че да стане златистокафяво отвсякъде. Извадете го от тигана и го оставете настрани върху кухненска хартия. В малка купа разбъркайте заедно меда и мисото. Сложете сусама в чиния. Намажете изпърженото тофу с медения сос и го оваляйте в сусама, поръсете с малко сол и го оставете на топло.
3 Сгответе нудълите според упътването на опаковката, отцедете и изплакнете със студена вода. Върнете тигана на огъня, разбъркайте в него нудълите с останалото олио и меден сос и 1 с.л. от маринатата на краставицата. Гответе около 3 мин, докато всичко се стопли. Разпределете нудълите в купи и покрийте с тофу, навити ленти краставица и пресен лук.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ