5 най-добри рецепти за веган палачинки

21 June 2019 13:29
5 най-добри рецепти за веган палачинки
Независимо дали имате повод да празнувате или се наслаждавате на спокоен брънч, палачинките са си специално лакомство. Няма никаква причина да спрете да им се наслаждавате, само защото сте станали вегани или имате непоносимост към млечни продукти. Има толкова много заместители, които стават все по-достъпни. Освен това лесно се постига същата хранителност и текстура на палачинките, дори и без да използвате яйца и мляко.

Представяме ви нашите най-добри 5 рецепти за веган палачинки. От изисканите тънки френски палачинки, до класическите палачинки със сироп…


Веган палачинки

Пригответе се да завъртите едни страхотни палачинки. Тази вкусни класически палачинки, освен че се приготвят без яйца и млечни продукти, не съдържат и глутен. Заместихме някои от съставките, използвайки конопено мляко, заместител на яйца и брашно без глутен, които можете да намерите в повечето големи супермаркети или био магазини. Сервирайте с лимонови или портокалови резени и сироп от агаве, по желание. Палачинките може да се съхраняват за няколко дни в хладилник.


125г пшенично брашно без глутен

заместител на яйца на прах, смесено с 2 с.л. вода

250 мл конопено или кокосово мляко

слънчогледово олио или масло от оризови трици, за пърженето

портокалови резени и сироп от агаве, за сервиране


1 Сипете брашното в купа и направете кладенче в центъра. Изсипете заместителя на яйца с 2 с.л. вода (за да заместите 1 яйце) и ¼ от млякото.

2 Използвайте електрически миксер, за да разбъркате добре до получаване на хомогенна смес. След това добавете още ¼ от млякото. Когато вече няма бучки, смесете и с останалото мляко. Оставете да почине 20 минути. Разбъркайте отново сместа, преди да я използвате.

3 Загрейте малък тиган за пържене незалепващо покритие с малко мазнина. Когато загрее, изсипете малко от сместа в тигана и го завъртете, докато сместа покрие навсякъде. Целта е да се получи тънък слой.

4 Гответе до позлатяване и обърнете палачинката. Повторете, докато свърши сместа. След всяка палачинка, разбърквайте сместа и добавяйте мазнина на тигана, ако се налага.

5 Сервирайте с парче портокал и сироп от агаве, по желание. Тази смес издържа няколко дни в хладилник. Разбъркайте добре преди употреба.


Тофу палачинки

Ако предпочитате дебели и пухкави палачинки, то вече можете да си приготвите такива без глутен, яйца или млечни продукти. Използвайте меко тофу, бадемово мляко и брашно от елда, за обогатяване на сместа може да добавите и подправки, лимонов сок и екстракт от ванилия. Посипани с кленов сироп, плодове и ядки, тези изкушаващи палачинки може да се окажат терапията, от която е нуждаете.


50 г бразилски орех

3 нарязани банана

240 г малини

кленов сироп или мед, за сервиране

За тестото

350 г пакет меко тофу

2 ч.л. екстракт от ванилия

2 ч.л. лимонов сок

400 мл неподсладено бадемово мляко

1 с.л. растително масло, плюс допълнителни 1-2 с.л. за пържене

250 г брашно от елда

4 с.л. лека мусковадо захар

1½ ч.л. смесена подправка

1 с.л. бакпулвер без глутен


1 Загрейте фурната на 180°C (160°C с обдухване). Наръсете ядките в тава за печене и ги оставете 5 минути, докато придобият златист цвят. Оставете ги да изстинат и след това ги нарежете. Намалете фурната, ако искате да запазите палачинките топли, но все пак са най-вкусни директно от тигана.

2 Сложете тофуто, ванилията, лимоновия сок и 200 мл от млякото в дълбока купа. Използвайки блендер, смесете всичко до получаване на гладка смес, като кисело мляко. Като продължавате да бъркате, добавете мазнината и останалото мляко.

3 Сложете сухите съставки и 1 ч.л. сол в голяма купа и разбъркайте добре. Ако има големи парчета захар, намачкайте ги с пръсти. Направете кладенче в центъра, сипете вътре тофуто и разбъркайте до получаване на лепкаво тесто.

4 Загрейте голям (за предпочитане тиган с незалепващо покритие) и разнесете сместа добре с 1 ч.л. олио. За златисти палачинки, които не залепват, тиганът и олиото трябва да са достатъчно нагорещени, но не прекалено горещи, за да не изгорят. Направете проба с малко от сместа.

5 Използвайки черпак или голяма лъжица, сипете 3 лъжици от тестото. Накланяйки внимателно тигана, трябва да получите палачинка с диаметър около 12 см. Гответе 2 минути от едната страна или докато се образуват балончета по повърхността. Отстранете с шпатула и обърнете палачинката от другата страна за още 1 минута. Преместете във фурната, за да я запазите топла, ако желаете, но не струпвайте палачинките прекалено близо една до друга. Направете същото и с останалото от сместа, използвайки още олио всеки път. Сервирайте ги топли с нарязан банан, горски плодове, печени ядки и заливка от кленов сироп или мед.


Веган палачинки с домати и гъби

Ако предпочитате пикантни палачинки, то тогава нашите веган палачинки са перфектния вариант за брънч или вечеря. Използвайте соево мляко за сместа, за да постигнете красива хрупкава текстура. Освен това соевото мляко придава на доматите и гъбите гладък вид. Тези палачинки са гъвкави, защото позволяват да ги направите и като десерт с нарязани банани и ядки.


140 г пшенично брашно

1 ч.л. соево брашно

400 мл соево мляко

растително масло, за пържене

За топинга

2 с.л. растително масло

250 г гъби

250 г чери домати, разрязани наполовина

2 с.л. соева сметана или соево мляко

Голяма шепа кедрови ядки

Накълцан див лук, за сервиране


1 Пресейте брашното с щипка сол. Сложете в блендер и добавете соевото мляко и разбъркайте до получаване на гладко тесто.

2 Загрейте малко олио в среден тиган с незалепващо покритие. Сипете около 3 с.л. от тестото в тигана и гответе на средна температура, докато се появят балончета по повърхността на палачинката. Обърнете палачинката с помощта на шпатула и гответе и от другата страна докато придобие златист цвят. Повторете същото и с останалата смес. От това количество смес се получават около 8 палачинки.

3 За топинга загрейте олиото в тиган за пържене. Гответе гъбите до готовност, добавете доматите и гответе още няколко минути. Сипете соевата сметана или мляко и кедровите ядки, след това внимателно гответе докато всичко се смеси добре. Разделете палачинките в 2 чинии, след това разпределете с лъжица доматите и гъбите. Посипете с накълцания лук.


Протеинови палачинки

Направете изкушаваща плодова кула от палачинки за една протеинова закуска. Доставяйки 29 г протеин на порция, това също е едно възстановяващо ястие за след тренировка. Тестото се прави, използвайки смляно ленено семе, бадеми, пюре от банани, соево мляко и брашно от киноа, така че то е едновременно веган и без глутен. Съберете палачинките заедно с вкусен, домашно приготвен мармалад от боровинки и чиа и кокосов йогурт, след това завършете с настъргани ядки, семена и свежи горски плодове.

2 с.л. смляно ленено семе

20 г смлени бадеми

300 мл соево мляко

200 г брашно от киноа

1 среден банан, намачкан

2 с.л. кленов сироп

кокосово масло, за пържене

За сладкото от боровинки и чиа (200 мл)

200 г боровинки, намачкани

2 с.л. семена от чиа

1-2 с.л. кленов сироп, за вкус

2 ч.л. лимонов сок

За сервиране

100 г кокосов йогурт или гръцки йогурт

1 с.л. шамфъстък или семена от тиква, накълцани, изпечени (по желание)

Микс от горски плодове


1 В малка купа разбъркайте лененото семе с 6 с.л. вода и оставете настрани да се ароматизират, докато приготвяте сладкото.

2 Намачкайте боровинките с вилица в тиган, след това пуснете котлона на средна степен и загрейте, докато се получи сироп и започне да образува балончета. Премахнете от котлона и разбъркайте заедно със семената от чиа, кленовия сироп и лимоновия сок. Оставете да изстине и след това внимателно преместете в буркан.

3 Сложете смлените бадеми, млякото, брашното, банана, кленовия сироп и щипка сол в блендер. Разбъркайте лененото семе, докато се уверите, че сместа е станала гъста, като яйце, след това прибавете към сместа в блендера и пасирайте, докато стане гладка и гъста.

4 Загрейте 1 ч.л. кокосово масло в голям тиган на средна степен и сложете малко от тестото в тигана. Пържете няколко минути от едната страна, докато краищата покафенеят, а по повърхността се образуват балончета. Когато палачинката придобие пясъчен цвят, я обърнете с помощта на шпатула и гответе от другата страна до златистокафяво. Оставете настрани и я запазете топла, докато направите и останалите със сместа, добавяйки кокосово масло при всяка палачинка. Получават се около 16 палачинки.

5 Наредете палачинките една върху друга в 2 чинии, покривайки слоевете с лъжици със сладко и йогурт. Добавете останалия йогурт и сладко, поръсвайки отгоре с ядките, семената и плодовете. Остатъците от сладко може да се съхраняват в хладилник за седмица.


Палачинки с кокос и банан

Придайте на вашите палачинки тропически привкус с помощта на топинг от маракуя и банан. Децата може да ви помагат с направата на тестото, използвайки кокосово мляко като специална съставка. Имайте предвид, че тези палачинки са по-деликатни от тези, които се правят с яйца, така че внимавайте при обръщането им.

150 г пшенично брашно

2 ч.л. бакпулвер

3 с.л. златна кристална захар

400 мл консерва кокосово мляко, добре разклатено

растително масло, за пържене

1-2 банана, тънко нарязани

2 бр. маракуя, почистени


1 Пресейте брашното и бакпулвера в купа, разбъркайте с 2 с.л от захарта и щипка сол. Сипете кокосовото мляко в купа, разбъркайте за да смесите добре мазнината, която се е отделила, след това премерете 300 мл в кана. Добавете млякото бавно към брашното, докато получите гладко тесто или смесете всичко в блендер.

2 Загрейте плитък тиган за пържене и го намажете с олио. Използвайте 2 с.л. от сместа за всяка палачинка, пържейки 2 наведнъж, повече ще ви бъде трудно при обръщането. Сложете 4-5 парчета банан във всяка палачинка и гответе докато се образуват балончета или докато краищата изглеждат сухи. Тези палачинки са по-деликатни от тези, приготвени с яйца, така че внимавайте като ги обръщате. Повторете същото и с останалите 8- 10 палачинки.

3 Междувременно, сложете останалото кокосово мляко и захар в малък тиган. Добавете щипка сол и варете, докато сместа стане хомогенна и се сгъсти. Използвайте я като сос за палачинките и разпръснете няколко семена от маракуята.










Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ