Спестете пари с тези кухненски трикове

21 June 2019 14:50
Спестете пари с тези кухненски трикове
Чудите ли се как да намалите разходите в кухнята? Екипът на BBC Good Food, както и феновете в социалните мрежи, споделят с вас техните експертни съвети за пестеливо готвене.

Увеличаващите се разходи за храна, може да бъдат доста натоварващи. Но някои умни съвети за пазаруване може да помогнат. Проучване на Good Food установи, че офертите на супермаркетите „купи едно и получаваш едно безплатно“ са метод номер 1 според 2236 читатели. Готвенето, буквално от нулата е втората най-популярна тактика, докато използването на фризера е третата, а четвъртата е използването на остатъците от храна. Друг популярен метод, включва планиране за напред, отглеждане на собствени зеленчуци и използването на по-евтини парчета месо.

Решаващата съставка е въображението. Да си креативен в кухнята, означава, че няма да загубиш нито един вкус или качество, а малко вдъхновение също може да е от помощ. Попитахме нашите експерти и фенове в социалните мрежи за техните начини да спестят пари. Ето и някои от най-добрите предложения…


Съветите на нашите експерти:

Започнете от нулата

Кейси Бест, редактор: „Зърнената закуска може да бъде много скъпа. Затова си правя собствена гранола като смесвам овесени ядки с мед, канела и капка растително масло. Пека, докато станат хрупкави. Може да се съхранят в кутия за няколко седмици.“

Замразете чушките

Хана Уилямс, редактор в bbcgoodfood.com: „За да избегна всяка загуба, съхранявам лютите чушки във фризера. Преди да ги използвам, просто ги изваждам от фризера и ги размразявам бързо под гореща струя вода.“

Изяждайте си зеленчуците

Роксана Фишър, редактор в bbcgoodfood.com: „Запълвайте месните си ястия с много зеленчуци или червена леща. Освен че е по-евтино, добавя здравословна нотка към ястието.“

Не излизайте гладни

Лили Баркли, автор в bbcgoodfood.com: „Не отивайте да пазарувате, когато сте гладни. Така със сигурност ще добавите всякакви ненужни неща в кошницата си, от които не се нуждаете.“

Използвайте бананите

Кейси Бест, редактор: „Ако накрая се окажа с купа, пълна с кафяви банани (това се случва доста често в моя дом), ги обелвам и замразявам за по-късно, когато мога да ги ползвам за смутита или торти.

Охлаждайте

Каролин Хайър, редактор в bbcgoodfood.com: Разгледайте какво имате в хладилника и замразете продуктите, които няма да използвате скоро, преди да е наближил срокът им на годност.

 

Какво предлагат феновете ни във Facebook:

Samantha Whyte: "Купете си джинджифил, чесън, люти чушки и подправки на едро от супермаркетите. Много по-евтини са от тези в насипно състояние. Освен това можете да си направите къри паста с тях и да ги съхранявате във фризер за около месец!"

Nina w kuchni: "Купувам билките през септември (тогава са най-евтини) и ги замразявам измити и нарязани." 



Какво предлагат феновете ни в Twitter:

@DawniesKitchen: "Натрошавам останалия хляб на галета и го замразявам. Размразяват се за минути и могат да се ползват няколко пъти." 

@HabibaAnwar: "Заменете 1 ч.ч. масло с 1 с.л. лимонов сок + 1 чаша мляко. Правя това, когато в рецептата за торти се изисква масло." 
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ