Разберeте кой вид мляко е полезен за вас

01 July 2019 11:50
Разберeте кой вид мляко е полезен за вас
Минавайки покрай щанда за млечни продукти в супермаркета, освен краве мляко, можете да намерите козе, както и различни варианти на соево и ядково мляко. Една от причините хората да търсят алтернативни млека е, че за много от нас, краве млякото е предизвикателство за храносмилателната ни система и често ни причинява подуване на стомаха, газове и дори диария. Това може да е в резултат на ниски нива на ензима лактаза, който разгражда лактозата – захарта в млечните продукти. Някои хора, могат да имат непоносимост към млечния протеин в краве млякото или много по-сериозна алергия.

Хранителната алергията към млякото е много често срещана при децата. Симптомите могат да бъдат различни видове обрив или стомашни неразположения.

Обезмаслено, нискомаслено или пълномаслено?

Последните проучвания показват, че обезмасленото мляко, невинаги е най- здравословната опция. Да, за разлика от пълномасленото, то е с по- ниско съдържание на мазнини и с по- високо съдържание на калций. Но въпреки това, някой експерти предполагат, че наситените мазнини в млечните продукти, може и да не са проблем по отношение на сърдечното здраве. Нещо повече, когато пием обезмаслено мляко, е много вероятно да липсват мастноразтворими хранителни вещества, като витамини А и Е.

Нискомасленото мляко е достатъчно ниско на мазнини, за да бъде считано, като част от „храните с ниско съдържание на мазнини“. Но също така е ниско и на мастноразтворими витамини. Ако все пак прибегнете към него, се уверете, че ще си набавите мастноразтворимите витамини от други източници, като салата или зеленчуци с някакъв вид дресинг.

Кой вид мляко е най-добър за бебетата?

Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство препоръчва на англичаните да кърмят бебето си през първите шест месеца, а след това да продължат да кърменето, въпреки че са преминали на по-твърда храна. Когато детето навърши година, допускат в менюто му да се включи и краве мляко. Нискомасленото мляко е препоръчително след втората година, а обезмасленото – след петата. В случай че имате въпроси относно кърменето или дали вашето бебе страда от алергия към млякото, препоръчваме да се допитате до личния си лекар. Някои алтернативи, като соевото мляко, могат да бъдат неподходящи.

Изберете правилното мляко за вас

Вижте предложенията ни по-долу, за да изберете най-добрата опция за вас. Независимо дали ще изберете мляко или негов заместител, се уверете, че в менюто си включвате храни, богати на калций. Такива храни са сьомгата и сардините, зеленолистните зеленчуци, ядките и семената – например бадеми и сусам. Този вид храни, комбинирайте с източници на витамин D, като яйцата и мазните риби. Витамин D помага на тялото ви да произвежда повече калций.


Краве мляко


Какво представлява? Натурален продукт, богат на протеин и източник на калций. Органичното мляко има по-високи нива на омега-3 мастни киселини. Това означава, че кравите не са третирани с антибиотици и пестициди. Някои хора, предпочитат пастьоризирано краве мляко, тъй като пастьоризацията нарушава мастните молекули, правейки млякото по-лесно смилаемо.

Подходящо е за… зърнени закуски, овесени каши и топли напитки и естествено е питателно.

Вкус: Лек и маслен.

За готвене: Идеално е за сосове и сладкиши.

100 мл краве мляко (пълномаслено), съдържа:

64 ккал; 120 мг калций; 3,6 г мазнини; 2,3 г наситени мазнини; 4,6 г захари; 3,4 г протеини


Мляко без лактоза

Какво представлява? Млечна напитка от краве мляко, филтрирана с цел премахване на лактозата и с добавен ензим лактаза. Тя съдържа същите хранителни вещества, като нормалното краве мляко.

Подходящо е за… Хора, които имат непоносимост към лактоза.

Вкус: Подобен на краве млякото.

За готвене: Може да се използва по същия начин като нормалното краве мляко.

100 мл мляко без лактоза, съдържа:

57 ккал; 126 мг калций; 3,5 г мазнини; 2.2 г наситени мазнини; 2,8 г захари; 3,4 г протеини


Краве мляко А2

Какво представлява? Мляко, което съдържа единствено протеин А2. Краве млякото е богато на млечни протеини. Един от тях е казеин, който сам по себе си съдържа, протеин А1 и А2. Нови проучвания предполагат, че А1 може да предизвика стомашни неразположения, ако страдате от непоносимост към лактозата, може да опитате мляко А2.

Подходящо е за… Тези, които имат непоносимост към млечен протеин.

Вкус: Също толкова добър, колкото и на нормалното краве мляко.

За готвене: Може да използва по същия начин, по който и нормалното краве мляко.

100 мл краве мляко А2, съдържа:

68 ккал; 129 мг калций; 3,5 г мазнини; 2,2 г наситени мазнини; 4,7 г захари; 3,4 г протеини

 
Козе мляко

Какво представлява? Натурален продукт, подобен на краве млякото, като хранителни вещества.

Подходящо е за… Хора, които имат непоносимост към краве мляко, тъй като козето има по-ниско съдържание на мастни частици и лактоза. Подходящо е за чай, кафе и горещ шоколад.

Вкус: Силен и отличителен вкус, леко сладникав със солени нотки.

За готвене: Подходящо е за повечето рецепти.

100 мл козе мляко, съдържа:

61 ккал; 120 мг калций; 3,5 г мазнини; 2,4 г наситени мазнини; 4,3 г захари; 2,8 г протеини

 
Соево мляко

Какво представлява? Соевото мляко е алтернатива на краве млякото, с почти еднакво съдържание на протеин и с по-ниско съдържание на мазнини. Соевите продукти могат да намалят нивата на холестерола, въпреки че за тази цел ще са ви нужни, около 25 г соев протеин или 3-4 чаши соево мляко на ден. Някои марки соево мляко са обогатени на калций и витамини A, B12 и D.

Подходящо е за… Тези, които не пият краве мляко и търсят алтернатива с по-ниско съдържание на мазнини – проверете, дали избраната от вас марка съдържа витамини A и D. Подходящо е за чай и кафе.

Вкус: Различен и ненатрапчив ядков вкус.

За готвене: Подходящо е за сладкиши.

100 мл неподсладено соево мляко, съдържа:

33 ккал; 120 мг калций; 1,8 г мазнини; 0,3 г наситени мазнини; 0 г захари; 3,3 г протеини


Бадемово мляко

Какво представлява? Смлени бадеми и изворна вода, обогатени на калций и витамини D и B12. Марките могат да варират в зависимост от използваното количество бадеми и дали съдържат емулгатори и стабилизатори. Така че четете внимателно етикета.

Подходящо е за… Вегани и всички, които избягват животинските продукти. Най- подходящо е за кафе.

Вкус: Лек ядков вкус. Използвайте неподсладено.

За готвене: Може да го използвате, по същия начин, като краве млякото.

100 мл неподсладено бадемово мляко, съдържа:

13 ккал; 120 мг калций; 1,1 г мазнини; 0,1 г наситени мазнини; 0 г захари; 0,4 г протеини


Кокосово мляко

Какво представлява? Подсладена кокосова напитка с добавени калций, витамини B12 и D. Тя е с по-ниско съдържание на протеин, но за разлика от другите алтернативни напитки, е с по-високо съдържание на наситени мазнини.

Подходящо е за… Вегетарианци. Опитайте със зърнена закуска, в чай и кафе.

Вкус: Лек, с нотки на кокос.

За готвене: Подходящо е за сладкиши, тъй като кокосовият аромат не подсилва храната. Чудесно е за палачинки – не е нужно, да слагате много от него.

100 мл кокосово мляко, съдържа:

17 ккал; 120 мг калций; 0,9 г мазнини; 0,8 г наситени мазнини; 2 г захари; 0,1 г протеини


Конопено мляко

Какво представлява? Конопено семе и вода, обогатени на калций и витамин D.

Подходящо е за… Горещи напитки.

Вкус: Леко сладникав.

За готвене: Подходящо е за смутита и сосове или го замразете в плодове и мед като сладолед.

100 мл конопено мляко, съдържа:

35 ккал; 118 мг калций; 2,8 г мазнини; 0,3 г наситени мазнини; 1,8 г захари; 0,6 г протеини


Овесено мляко

Какво представлява? Направено от овес, богато на витамини и калций. Ниско съдържание на мастни киселини.

Подходящо е за… Почитателите на напитки с ниско съдържание на мазнини.

Вкус: Маслен, с лек послевкус.

За готвене: Не може да се пресече, заради това е подходящо за бели сосове.

100 мл овесено мляко, съдържа:

45 ккал; 120 мг калций; 1,5 г мазнини; 0,2 г наситени мазнини; 4 г захари; 1,0 г протеини


Оризово мляко

Какво представлява? Сладка млечна напитка с ниско съдържание на протеини и обогатена на калций.

Подходящо е за… Тези, които имат непоносимост към млякото или соята.

Вкус: Сладък, но неутрален – не наподобява млечния цвят в горещи напитки.

За готвене: Има рядка консистенция, за това, ако го използвате в сосове, трябва да го сгъстите с брашно.

100 мл оризово мляко, съдържа:

47 ккал; 120 мг калций; 1,0 г мазнини; 0,1 г наситени мазнини; 4 г захари; 0,1 г протеини
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ