Храни, които мислим, че са вегетариански, но всъщност не са

01 July 2019 13:07
Храни, които мислим, че са вегетариански, но всъщност не са
Не звучи особено сложно да спазваме диета за вегетарианци, но дали това е така? Има храни, които очаквате да са подходящи за новия ви хранителен режим, но се оказва, че те съдържат животински продукти. За да се постигне правилна текстура или външен вид, обикновено се използват животински продукти и то там, където най-малко очаквате. Може дори да не си и помислите да прочетете етикетите на тези продукти, особено ако са в близост до щанда с типични представители на вегетарианските храни. Но не се притеснявайте, обикновено има вегетарианска алтернатива на всеки такъв продукт.

Сирената

Не се паникьосвайте! Не винаги е така, но обикновените сирена съдържат сирище (извлечено от стомасите на телета) за подпомагане на сгъстяването. Обаче съществуват и много вегетариански сирена без тази добавка. Прочетете етикетите, за да сте сигурни. Честите нарушители са пармезан, горгонзола и Грана Падано, които ако се правят по традиционния метод, трябва да съдържат сирище.

Мусовете

Дори кремавият, шоколадов мус не е в безопасност от скрити животински продукти. Повечето мусове, предлагани в супермаркетите, съдържат желатин. Обаче има начин да се избегне тази добавка, когато мусът се разбива и остави да почива в хладилник. Съставките като двойно количество сметана и яйчени белтъци са достатъчни, за да се постигне нужната структура.

Бира и вино

Дори и най-заклетите месоядни биха си задали въпроса, защо животинските продукти са използвани в процеса на създаването на алкохола. Освен ако не е посочено като вегетарианско, нормално е животинските продукти като желатин или рибни мехури да се използват за избистряне на виното и премахване на вторични дрожди от бирата. Не се отчайвайте! Както с всичко друго, има и достъпни вегетариански бири и вина.

Омега-3 обогатени продукти

Продуктите, които не са с естествено високо съдържание на омега-3, но се рекламират като такива, често не са вегетариански, защото съдържат съставки, извлечени от риба. Друг индикатор са думите „истински здравословен“, което също трябва да ви загатва за добавки от риба.

Безалкохолни напитки

Изненадващо, някои безалкохолни напитки съдържат следи от желатин, използван като стабилизатор. Червените на цвят безалкохолни може да съдържат също кохинил (извлича се от насекоми) като оцветител. Не е толкова широко разпространено, но все пак си заслужава да проверите.

Песто

Ако не е отбелязано като вегетарианско, то най-вероятно съдържа нашия стар приятел - пармезана. Повечето традиционни рецепти за песто, както и тези от магазина не са подходящи за вегетарианци. Заслужава си да проверите два пъти пицата и пастата, поръсена с песто, за да сте сигурни. Често е по-безопасно и по-лесно да си направите своя  собствена паста, като използвате вегетариански пармезан.

Чипс

Сигурно очаквате чипсът да е безопасен от към животински продукти, но често се оказва, че това не е така. Доскоро вегетарианците нямаха проблеми дори с чипсовете с вкус на месо. Днес обаче те трябва да се борят с мазнината или с екстрактите от месо, които се използват за овкусяване.

Маршмелоус

Много от бонбоните съдържат желатин. Винаги е добре да проверите пакетите, когато си купувате маршмелоус, защото в повечето случаи те не са подходящи за вегетарианци.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ