Тайната на летните винопроизводители

02 July 2019 16:09
Тайната на летните винопроизводители
Повечето винопроизводители имат една малка тайна – а тя е, вино, което произвеждат единствено за семейство и приятели. Това, което успя да ме изненада през годините, е именно това - какво се оказва, че е личното скривалище. Може би си мислите, че розето е експериментална или езотерична напитка, направена от най-добрия сорт грозде, но всъщност е вино, което от векове наред няма почти никакъв статут. Била съм във винарницата в Ла Риоха и замъците в Тоскана, чиито репутации се дължат на великолепните червени вина, но в моментите, в които се събират приятелска компания, винаги се отваря бутилка розе. „Много е горещо през лятото, за това правим тази напитка само за нас“, казват.
И в това действително има смисъл. Останалите от нас, също обичат розе. Освежаващо е. Освен това, от гледна точка на релаксация, винаги можем да си представим перфектното селфи с чаша розе, лежейки на шезлонга и мириса на плажно масло. Това крещи лято и слънце, а също и „О, наистина ли свърши бутилката? Имаме ли още една в хладилника?“.
Това, което първоначално ме плени в Провансалското розе, бе разкошната форма на бутилката и бледорозовия му цвят. Сега може да намерите бледорозово розе почти навсякъде, защото всички искат да извлекат провансалското от Прованса. Треската по производството на розе е предизвикала не едно или две изумления. Има розов совиньон блан от Нова Зеландия. Някой е казал, „совиньон блан е популярно и розето е популярно, нека ги комбинираме в една бутилка.“ Как обаче става това? Совиньон блан е бяло грозде, а с малко мерло – става розово. Вкусът му е почти изцяло на совиньон блан (може би една идея по-меко, с топли нотки на грейпфрут и маракуя). Но буквално го пием изцяло с очите си, защото гледайки розовата напитка в чашата, е научно доказано, че променя представите ни за вкуса на виното.
Лично за мен, има нещо специално в Провансалското розе – нежна нотка на сандалово дърво и фина изтънченост. По-евтините бутилки нямат такъв вкус, по-скоро са безвкусни. Точно за това, ако ще пия Провансалско розе, държа то да е хубаво. Обичам също и розето от Корсика, въпреки че е по-трудно откриваемо.

Текст: Виктория Мур
Instagram: @how_to_drink; Twitter: @planetvictoria

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ