Пъстърва с девесил, пюре от грах и хрупкав пресен лук

03 July 2019 16:06
Пъстърва с девесил, пюре от грах и хрупкав пресен лук
60 мин. Средно Порции 4

  • ккал 724
  • маз 65
  • нас. маз 9
  • въгл 12
  • захар 5
  • фибри 4
  • прот 21
  • сол 0

Продукти

2 дъгови пъстърви, почистени
(около 340 г)
1-2 ч.л. зехтин
шепа листа девесил
2 ч.л. масло
½ лимон, тънко нарязан
1 с.л. оризово брашно
1 лайм, кората настъргана
3 стръка пресен лук, разрязани
на две по средата, после
нарязани по дължина на лентички
200 мл растително олио
За пюрето
1 глава лук, тънко нарязан
1 лимон, кората настъргана
и сокът изцеден
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
100 г спанак
150 г замразен грах
малко бяло вино
10 листа девесил, измити
1 с.л. крем фреш или заквасена сметана
За сервиране (по желание)
пресни картофи, нарязани и запечени
зелена салата

Приготвяне

1 За да направите пюрето, запържете лука и лимоновата кора в масло и зехтин на тих огън с щипка сол за 8-10 мин, докато отпуснат аромата си. Добавете спанака, граха и бялото вино, гответе, като разбърквате, докато виното се изпари. Прибавете 100 мл вода, кипнете и оставете да къкри около 2 мин, докато грахът стане готов. Прибавете листата девесил и сметаната, разбъркайте бързо, за да омекнат листата, после добавете лимоновия сок и разбийте до гладко пюре. Прехвърлете в тенджера, за да го загреете преди сервиране.
2 Загрейте фурната до 220°С (200°С с обдухване). Натрийте рибата с малко зехтин и я посолете отвътре. Разпределете листата девесил във вътрешността заедно с резените лимон и маслото. Покрийте тава с голямо парче фолио, сложете рибата в средата и я завийте с фолиото като пакет. Запечете за 15 мин, отвийте я и печете още 5 мин, докато приготвяте хрупкавия пресен лук. Рибата ще стане деликатно розова, влажна и много крехка, така че лесно можете да отстраните костите и кожата.
3 Сложете оризовото брашно и настърганата кора от лайм в купа заедно с щипка сол. Поръсете пресния лук с брашно. Загрейте олиото в тиган (олиото трябва да заема около една трета от тигана) на умерен до силен огън. Запържете пресния лук, като го наблюдавате да не изгори. Ако бързо покафенява, намалете огъня. Пържете около 3-5 мин, докато лукът стане хрупкав, но не и кафяв, после отцедете върху кухненска хартия.
4 Сервирайте, като сипете пюре в чинията, отгоре сложете рибата, после хрупкавия лук. Хапнете веднага с печени пресни картофи и зелена салата.
Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ