Франжипанова тарта с кайсии и шамфъстък

03 July 2019 16:22
Франжипанова тарта с кайсии и шамфъстък
85 мин. Средно Порции 10

  • ккал 555
  • маз 40
  • нас. маз 18
  • въгл 38
  • захар 23
  • фибри 3
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

За тестото
175 г брашно
50 г смлени бадеми
125 г студено масло, нарязано на
кубчета
1 жълтък
50 г кристална захар
За франжипана
150 г кристална захар
180 г меко масло
2 яйца (1 цяло, 1 жълтък)
50 г цели бадеми, едро смлени
150 г шамфъстък, едро смлян
4 кайсии, разполовени, без костилки
1 с.л. шамфъстък, едро нарязан

Приготвяне

1 Най-напред направете тестото. Пресейте брашното, смлените бадеми и щипка сол в голяма купа. Добавете маслото и го втрийте в брашното, докато стане на ситни трохи. Направете кладенче в средата, смесете жълтъка със захарта, докато захарта се разтвори, и тогава сипете в кладенчето. Разбърквайте, докато течността се поеме и получите гладко, много меко тесто. Завийте в хартия за печене и оставете в хладилника за 1 час.
2 Разточете тестото между два листа хартия за печене, после покрийте с него 23 см форма за тарта – трябва да работите бързо, когато тестото добие стайна температура. Не се притеснявайте, ако се накъса, просто го залепете – то ще се съедини, когато се пече. Върнете формата с тестото в хладилника, докато приготвяте плънката. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване).
3 За да направите франжипана, разбийте заедно захарта и маслото, докато стане пухкава смес, тогава добавете яйцето, жълтъка и смлените ядки. Напълнете тартата с франжипана и покрийте с кайсиите. Притиснете ги към франжипана и поръсете с нарязания шамфъстък. Запечете във фурната за 40-50 мин, докато тестото стане хрупкаво и златисто, а франжипанът бухне и се оцвети.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ