Тони Нейлър: Кажете "Чао" на калоричната английска закуска

08 July 2019 10:42
Тони Нейлър: Кажете
Не съм сигурен, кога точно се запалих по английската закуска, но определено някога бях. Когато бях дете през 80-те години в Манчестър, а и много след това, английската закуска беше най-добрата. А днес? Дори не си спомням, кога за последно ядох.

Това, което я правеше специална назад във времето е, че тогава храната беше много по- скучна и обикновена. Обилната, приготвената закуска се считаше за неделна почерпка. Най-вече за майките, защото това беше единственият момент, в който бащите готвеха. Моят ексцентричен баща, използваше немски вурстчета, консервирани домати, чедър и вместо бекон, слагаше месо от консерва. По-късно, през 90-те, когато да закусваш навън, бе нещо безкрайно екзотично, чичо ми – човек, който не живееше според работните часове – често ме водеше в местната Селфордска кръчма за закуска. Беше живот-мечта.

През следващите няколко десетилетия, продуктите драстично се промениха и пържените филийки почти изчезнаха (за жалост). Но английската закуска остана, като една от най- големите наслади за душата. Въпреки това, аз нямах добро мнение за различните елементи от нея. От несмилаемите, вносни продукти от Щатите, до хаш браунитата и доматите (които бяха станали безвкусни) и боба. А, да и кетчупа, който никога не беше сервиран в сосиера.

Както и да е, английската закуска е нещо, което почти никога не приготвях у дома. Нито имах време за това, нито апетит. Постепенно, започнах да се интересувам повече за здравето си. Започнах да избягвам бекона, много преди да беше установен, като продукт, причиняващ рак (вече го избягвам и поради екологични причини). И не бях единствен.

Според статистиката на Mintel, между 1972 и 2012 г., броят на хората, които редовно консумират яйца с бекон за закуска, е спаднал с 10%.

Продажбата на яйцата не спря да расте, както и тази на надениците (които от скоро са по-богати на протеини), но тях ги консумират поотделно. Цялостно, богатата закуска е в спад. Абстрактно погледнато я харесваме (83% според проучване на YouGov), но малко от нас си я поръчват в заведения. Любовта ми към богато приготвената закуска, постепенно утихваше. Преди всичко осъзнах, че тя не помага за махмурлук.

Цистеинът, който се съдържа в яйцата, може и да помага за токсичният ацеталдехид, но пърженето дразни и подува стомаха, което ни кара да се чувстваме изтощени, замаяни и ни кара да искаме, да си легнем.

Второ, след процъфтяването на брънч културата, английската закуска започна да губи блясъка си. Великобритания започна да предлага по-нови и по-здравословни алтернативи за закуска. Това прави богатата английска закуска скучна и дори провинциална, в сравнение с пикантното телешко върху бриош, с корейски гочуджанг-холандез; тост с авокадо с дука и маринован червен лук; или божествените поширани яйца, с пикантно италианско свинско месо и рикота, върху фокача.

След като обогатих вкуса си и опитах от най-добрите английски бекон и наденица, съм изключително скептичен, относно качеството на храната. Много малко ресторанти залагат на качествени продукти и ги използват така, че да превърнат обикновената и скучна закуска в истинско пиршество.

Е, на добър час английска закуско… стара наша приятелко! Сега живеем в ерата на тоста с авокадо и честно казано, съм доволен от този факт.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ