Няколко авокадо трика и рецепти

08 July 2019 11:57
Няколко авокадо трика и рецепти
Съвършено узрялото авокадо е рядко срещано. Авокадото не узрява на дървото, то трябва да бъде набрано, за да узрее. Така, че трябва да мислите няколко стъпки напред и да се погрижите то да бъде меко, но не и развалено.

За жалост, не можете моментално да накарате авокадото да узрее без машина на времето. Но това не означава, че недоузрялото трябва да отиде в коша за боклук. Ето как можете да забързате процеса на узряване така, че да може да използвате плода (да, авокадото е плод).

Как да накарате цяло авокадо да узрее?

Авокадото узрява, благодарение на етилена, който се произвежда по естествен начин от самия плод. Температурата също има значение, подобно на другите плодове. Авокадото (както и ябълките, бананите и много други) са климактерични плодове. Това означава, че те ще продължат да зреят, дори и след събиране на реколтата. Неклимактеричните плодове, като грозде, череши и ягоди – не узряват, след като биват откъснати.

Най-добрия начин да им повлияете е като сложите авокадото в хартиена торба или такава от плат (без пластмаса), заедно с банан, който отделя голямо количество етилен и ги оставите за 2 или 3 дни (за по-твърдите, ще отнеме до 4-5 дена) – торбата ще абсорбира газовете. Ако сложите само авокадо в торбата, то пак ще узрее, но ще отнеме повече дни. След като авокадото ви е узряло, ще му останат два дни или повече (в хладилник), преди да изгние.

Мога ли да използвам ябълка?

Ябълките са друг плод, който отделя етилен – заради това можете да ги използвате. По- новите сортове обаче са отгледани по такъв начин, че да отделят по-малко етилен (следователно да имат по-дълъг срок на годност). Те не са толкова ефективни, като другите.

Кое няма да помогне?

Всичко останало. Няма по-бърз метод – не можете да накарате авокадото да узрее в микровълновата или фурната. Нищо няма да помогне на авокадото да узрее, освен етилен.

Защо понякога авокадото има кафяви черти във вътрешността?

Това се нарича съдово излужване и няма нищо общо с това, как сте се погрижили вие. Причината е съхранение и температура.

Как да накараме да узрее, вече разрязано авокадо?

Ако сте разрязали авокадото, само за да установите, че е твърдо като камък, има три неща, които можете да направите, за да го спасите:

Увийте го и го съхранете. Това е най-бавният процес, но и най-простият. Съединете половините, колкото се може, по-близо една към друга, включително с костилката (ако вече сте я махнали, просто я сложете отново) и оставете авокадото да узрее. Не се притеснявайте, ако вътрешността започне да почернява отстрани – това е защото е окислена. Можете да разрежете тази част, преди да го употребите.

Блендирайте го. Добавете вече узряло авокадо или размразен грах – трябва да го блендирате много добре, за да няма бучки. Обелете и махнете костилката, както обикновено, след което нарежете авокадото на малки парчета и го сложете в блендера. Може да добавите и малко течност, като сок от лайм.

Изпечете го. Това може да се счете за хитруване, но сготвеното авокадо, ще омекне. Опитайте на грил тиган или във фурна.

Рецепти за вдъхновение:

Пълнозърнести спагети със сос от авокадо

Авокадо, бадеми и лимонова кора са в основата на кремообразния, зелен сос за тази нискокалорична паста, подходяща за обяд или вечеря.

ПОРЦИИ 4 ПОДГ. 10 мин ГОТВЕНЕ 10-15мин ЛЕСНО

2 бр. авокадо, твърди, обелени и нарязани
1 лимон, сокът изцеден, кората настъргана
25 г бадеми
1 скилидка чесън
босилек
300 г пълнозърнести спагети
25 г настърган пармезан (вегетарианска алтернатива), за гарниране (по желание)

1 Сложете авокадото, сока и лимоновата кора, бадемите, чесъна и половината босилек в блендер. Блендирайте, докато не получите кремообразна смес. След което я оставете в хладилник.
2 Гответе спагетите, като следвате инструкциите, написани на пакета. Изцедете водата и сложете кремообразния сос от авокадо. Преди да сервирате, гарнирайте с останалите листа босилек и настърганото сирене (ако използвате).

ПОЛЗИ за вегетарианци

ЗА ПОРЦИЯ 435 ккал 20 г мазнини 3 г наситени мазнини 47 г въглехидрати 2 г захари 10 г фибри 13 г протеини 0,2 г сол


Лепкаво цитрусово пиле с гриловано авокадо и салата от цвекло

Мекото и кремообразно авокадо и цитрусовото пиле са перфектната комбинация за семейна вечеря. Тази рецепта е идеална, ако използвате неузряло авокадо.

ПОРЦИИ 4 ПОДГ. 15 мин ГОТВЕНЕ 1 час + поне 2 часа мариноване ЛЕСНО

1 пиле (около 1,3 кг)
2 глави червен лук, нарязан на 8 парчета
6 глави цвекло (ние използвахме комбинация между червено и жълто цвекло, обелено и разрязано на 8 парчета – сложете си ръкавици, за да не си боядисате ръцете)
1 с.л. зехтин или рапично олио
250 г спелта
2 бр. голямо, твърдо авокадо (сорт Фуерте или Пинкертон)
1 пакет кресон
кисело мляко, за гарниране (по желание)
За маринатата
1 консервиран малък лимон
4 скилидки чесън, намачкани
2 с.л. сладък червен пипер
2 големи лимона, кората настъргана, сокът изцеден
2 големи портокала, кората настъргана, сокът изцеден
6 с.л. мед
3 с.л. зехтин или рапично олио

1 За да разгърнете пилето, го обърнете така, че гръбнакът му да е срещу вас. С чифт остра, кухненска ножица режете от всяка страна по гръбначният стълб и го отстранете. Обърнете пилето и силно натиснете гръдната кост. След което, направете разрез на всяко бутче. (можете да помолите вашият месар, да го направи, вместо вас.) Сложете пилето в голяма торба или чиния.
2 Направете маринатата. Изплакнете консервирания лимон, в случай че има саламура. След което отделете вътрешната част от кората (вътрешността е много кисела) и я отстранете. Нарежете меката кора, докато не заприлича на паста. Сложете я в купа, след което добавете останалите съставки за маринатата и малко сол. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят, след което сложете част от маринатата върху пилето и я разнесете навсякъде. За най-добър вкус, оставете пилето да престои с маринатата, за цяла нощ в хладилник (също, съхранявайте останалата марината в хладилник). В случай че не разполагате с толкова време, 2 часа с марината, също ще свършат работа.
3. Загрейте фурната на 200°C(180°C с обдухване). Сложете нарязаните лук и цвекло в голяма тава за печене (ако използвате най-хубавата си тава, можете директно да сервирате с нея), поръсете с малко зехтин и овкусете. Разбъркайте зеленчуците и сложете пилето с кожата нагоре. Залейте със соковете. Овкусете пилето добре и го печете 45 мин.
4 През това време вземете тенджера и сварете малко вода. Добавете спелтата и я варете 20 мин, докато омекне. След което изцедете спелтата. Разполовете всяко авокадо, махнете костилката и кората. След това нарежете всяка половина още веднъж (по желание). Изпечете авокадото на грил тиган за няколко минути – това ще придаде леко опушен вкус.
5 Вземете останалата марината от хладилника и леко потопете авокадото в нея. Останалата я изсипете в малка тенджера и я сварете. Оставете я да къкри за около 2-3 мин, докато се глазира.
6 Извадете тавата от фурната, извадете пилето и към зеленчуците, добавете спелтата. Сложете пилето обратно, заедно с авокадото и намажете пилето с глазираната марината. Сложете тавата обратно във фурната за 5-10 мин. За да проверите, дали пилето е изпечено, пробийте най-дебелата част с шиш. Ако не е готово, го върнете обратно за още 5-10 мин.
7 Сложете пилето в чиния, завийте с фолио и върнете тавата със зеленчуците във фурната за още 10 мин, докато авокадото омекне. За да сервирате, сложете пилето обратно в тавата със зеленчуците, добавете кресона и гарнирайте останалата част с кисело мляко.

ЗА ПОРЦИЯ 1020 ккал 51 г мазнини 10 г наситени мазнини 77 г въглехидрати 40 г захари 16 г фибри 55 г протеини 0,5 г сол


Топло пълнено авокадо

Гарнирано с домати, маслини и каперси. Това ястие е страхотна алтернатива на салатата.

ПОРЦИИ 4 ПОДГ. 10 мин ГОТВЕНЕ 5 мин ЛЕСНО

2 бр. авокадо, твърди
3 с.л. зехтин
1 зрял домат, нарязан, отстранете семките
4 сушени домата в зехтин, нарязани
50 г черни маслини, без костилка
2 глави лук, тънко нарязан
1 с.л. каперси
1 с.л. сок от лимон, лайм и портокал
2 с.л. пудра захар
2 по-големи листа босилек

1 Загрейте грил тиган. Разполовете авокадото и отстранете костилката. Намажете всяка от тях с ½ с.л. от зехтина и гриловайте за 5 мин.
2 В малка купичка, сложете всички останали съставки. Овкусете и разделете за всяко авокадо. Сервирайте веднага.

ПОЛЗИ за вегетарианци

ЗА ПОРЦИЯ 245 ккал 24 г мазнини 3 г наситени мазнини 6 г въглехидрати 3 г захари 3 г фибри 2 г протеини 0,83 г сол


Начос с чорисо и кремообразно гуакамоле за филмови вечери

Кой може да устои на тези начос със сирене и гуакамоле с лайм? Направете тази перфектна комбинация част от съботната вечер.

ПОРЦИИ 6-8 ПОДГ. 20 мин ГОТВЕНЕ 25 мин ЛЕСНО

2 х 200 г пакета тортила чипс
180 г пакетирано сирене чедър
1-2 люти чушки (1 зелена, 1 червена) тънко нарязани (махнете семената, ако не искате да е твърде люто)
За лучената салца
2 с.л. оцет
1 с.л пудра захар
1 червен лук, разполовен и тънко нарязан
2 домата, махнете семената и нарежете на ситно
3 репички, ситно нарязани
За боба с чорисо
1 с.л. зехтин или рапично олио
1 червен лук, тънко нарязан
2 х 60г пакета нарязано чорисо
400 г черен боб
2 с.л. пушен червен пипер
2 с.л. мед или сироп от агаве
За кремообразното гуакамоле
3 бр. зряло авокадо
1 голям лайм, кората настъргана, лимонът изцеден
ситно нарязан кориандър, още за гарниране
150 г заквасена сметана

1 Първо, направете маринования лук за салцата. В купа смесете оцет, захар и ½ с.л сол. Бъркайте, докато захарта и солта се разтворят. Добавете нарязания лук, разбъркайте и го оставете за 20 мин, като го поливате с оцет през няколко минути.
2 След това направете боба. Загрейте олио в тиган, добавете лук и гответе, докато не омекне. Добавете чорисото и гответе за още 2-3 мин, докато разбърквате. Добавете боба и го оставете да къкри за няколко минути, докато не омекне. Поръсете с червен пипер, добавете мед и гответе за още няколко минути.
3 За да направите гуакамолето, разполовете авокадото, махнете костилката и отстранете вътрешността от обвивката с помощта на лъжица. Добавете кората и сока от лайм, кориандъра, половината заквасена сметана и щипка сол. Намачкайте добре, докато не получите кремообразно гуакамоле. Оставете го да се охлади, преди да сервирате. Разполовете другото авокадо и махнете костилката. Разрежете вътрешността на кръст и с помощта на лъжица я извадете. Добавете я към останалия сок от лайм.
4 Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). В най-голямата ви тава за печене, сложете тортила чипса, чорисо боба, сиренето и лютите чушки. Печете за 10-15 мин, докато сиренето се разтопи и тортила чипса се запече по краищата.
5 Докато се пече начоса, довършете салцата. Изцедете маринатата от лука и добавете доматите, репичките и разбъркайте всичко. Извадете начоса от фурната и полейте отгоре със салцата. Добавете гуакамолето и останалите парчета авокадо. Разредете останалата заквасена сметана с 2-3 с.л. вода и сложете върху начоса. Завършете с люта чушка, ако предпочитате люто. Най-накрая поръсете с останалия кориандър. Сервирайте веднага щом е готово и си пригответе много салфетки.

ЗА ПОРЦИЯ 624 ккал 41 г мазнини 12 г наситени мазнини 42 г въглехидрати 9 г захари 9 г фибри 17 г протеини 1,8 г сол


Грах амоле

Грахът прибавя естествена сладост на тази идеална разядка. Подходяща е също и за вегани.


ПОРЦИИ 8 ПОДГ. 10 мин ЛЕСНО

200 г замразен грах
2 бр. зряло авокадо, разполовени, без костилка и обелени
2 бр. лайм, сокът изцеден
малка връзка кориандър

1 Загрейте каната. Сложете грахът в купа и залейте с 2,5 см вряла вода. Оставете да се размрази за 5 мин, след което го изцедете.
2 Добавете авокадото заедно със сока от лайм и малко сол. Намачкайте всичко заедно. Нарежете на едро малко кориандър и преди да сервирате, поръсете отгоре.

ПОЛЗИ за вегетарианци, за вегани, без глутен

ЗА ПОРЦИЯ 93 ккал 7 г мазнини 2 г наситени мазнини 3 г въглехидрати 2 г захари 3 г фибри 2 г протеини 0 г сол







Прочетете повече за:
авокадоплодзреенерецепти
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ