Ориз с артишок и патладжан

08 July 2019 15:41
Ориз с артишок и патладжан
65 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 431
  • маз 16
  • нас. маз 2
  • въгл 58
  • захар 9
  • фибри 11
  • прот 8
  • сол 2

Продукти

60 мл зехтин
2 патладжана, нарязани на хапки
1 голяма глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, смачкани
малка връзка магданоз, листата
откъснати, стеблата ситно нарязани
по 2 ч.л. пушен червен пипер и куркума
400 г ориз за паеля
1,5 л зеленчуков бульон
2 х 175 г запечен на грил артишок
2 лимона, 1 изцеден, 1 нарязан
на резени 
за сервиране

Приготвяне

1 Загрейте 2 с.л. зехтин в голям незалепващ тиган или съд за паеля. Запържете патладжаните, докато се оцветят приятно от всички страни (добавете още зехтин, ако започнат да залепват), после ги извадете и оставете настрани. Добавете още 1 с.л. зехтин и запържете лука за 2-3 мин, докато омекне. Прибавете чесъна и стеблата магданоз, гответе още няколко минути, после разбъркайте вътре подправките и ориза, докато всичко добре се съедини. Гответе 2 мин и добавете половината бульон. Оставете на умерен огън, без да похлупвате, за около 20 мин, като разбърквате от време на време, за да не залепне.
2 Сложете патладжаните и артишока в сместа, полейте останалия бульон и гответе още 20 мин, докато оризът се свари отвътре. Нарежете листата магданоз, разбъркайте ги в сместа заедно с лимоновия сок и овкусете добре. Поднесете целия тиган на
масата и там разпределете с лъжица в чиниите, добавете и резени лимон.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ