Тайната на разрязването на ананас

10 July 2019 15:03
Тайната на разрязването на ананас
Да приготвите тези бодливи плодове може да бъде малко плашещо, ако не сте го правили преди. Така че следвайте няколко прости стъпки, за да минимизирате загубите. Говорейки за загуби, кората на ананаса, която обикновено се изхвърля, може да се използва за направата на вкусен студен чай. Така ще ѝ дадете още един шанс, преди да я хвърлите в боклука.

Зрелите ананаси могат да бъдат зелени или златистосиви. Ако издърпате едно бодливо листо от върха на короната, то ще излезе с много малко усилие.

Ананасите са доста сладки, с цитрусова острата и силен плодов аромат. Тяхната сладост означава, че са чудесни за десерт или в плодова салата. А цитрусовият вкус е подходящ за пикантни рецепти, като салца, маринати и пикантни ястия със свинско или риба.

Освен че е добър източник на фибри и витамини, парче ананас е подходящ и за вашите 5-на-ден.

Парчета ананас

Тези малки парченца ананас са перфектни за плодови салати, плодови шишчета или като добавка към пикантни ястия, или дори за барбекю.

Отрежете основата и листата. Изправете плода и отрежете краищата.

Обелете до кожа, използвайки остър или назъбен нож, извивайки леко острието, като следвате формата на ананаса.

Ще откриете, че има малки вдлъбнатини по повърхността, наречени очи. За да ги махнете трябва да направите по-дълбоки разрези или да ги изрежете на око по диагонал.

За да махнете ядрото, разрежете ананаса на 4 и изрежете ядрото от средата на всяка част.

Нарежете останалия ананас на големи парчета или разполовете всяка четвъртина отново, преди да сте ги нарязали на по-малки парчета.


Ананас на слайсове или рингове

Тънките слайсове ананас могат да бъдат сервирани като част от свежо плато с плодове или като украса към десерт. Можете да оставите ядрото вътре, защото е годно за консумация, но е по-твърдо от останалия плод. А можете и да го отстраните, ако така предпочитате. Нарежете на слайсове ананаса и махнете вътрешността, за да направите ананасови рингове. Те могат да се използват за класически рецепти като обърната ананасова торта или просто да бъдат гриловани.

Използвайте назъбен нож, за да махнете короната на ананаса. След това го изправете и нарежете. Обелете кората с остър нож.

Махнете очите от ананаса също, като направите вдлъбнатини по целия плод.

Сложете ананаса да легне и започнете да го режете на тънки слайсове за ананасово карпачо или на дебели слайсове, ако така предпочитате.

За ананасови рингове, отрежете тънки слайсове ананас и махнете ядрото, използвайки малък ринг за бисквити. Повторете с останалите парчета.

А ето и няколко идеи за рецепти…

Адобо със свинско и карамелизиран ананас
Адобото по филипински с остри, солено-сладки нотки, определено си струва усилията. Това е едно чудесно ястие с топящи се в устата парченца.

2 с.л. кокосово масло
800 г свинско месо от гърдите, без кожа, нарязано на кубчета
1 голяма глава лук, нарязана
8 скилидки чесън, смачкани
3 дафинови листа
60 мл ябълков оцет
100 мл соев сос
60 мл палмова захар или мед
10 зърна черен пипер
½ ч.л. бял пипер
1 ананас, нарязан на хапки
сварен ориз, за сервиране

Загрейте 1 с.л. масло в незалепващ тиган и запържете месото на силен огън за 10-12 мин, или докато парченцата се карамелизират. Извадете ги с решетъчна лъжица и оставете настрана. Излейте почти цялата мазнина, като оставите толкова, колкото да запържите лука и чесъна.

Намалете огъня и леко запържете лука, чесъна и дафиновите листа за 5-6 мин или докато станат ароматни и прозрачни. Върнете месото в тигана и добавете оцета, соевия сос, захарта, зърната черен пипер, белия пипер и 250 мл вода. Кипнете, след това намалете огъня до къкрене, покрийте с капак и гответе 50 мин.

В същото време, в друг тиган, разтопете останалото масло на умерен огън и карамелизирайте ананаса за 5-6 мин, докато се получи златиста коричка по парченцата – може да се наложи да го направите на порции. Добавете ананаса към свинското, след като месото е сварено (заедно с 50 мл вода, ако ви се стори нужно) и гответе още 20 мин, без да покривате, докато сосът се сгъсти. Поднесете със сварен ориз.

Обърнат сладкиш с ананас и канела
Ванилията и канелата придават на този сладкиш чудесен вкус. Уверете се, че сте взели зрял ананас за горната част.

200 г масло, омекнало
125 г мека кафява захар
1 ч.л. канела
1½ ч.л. ванилова паста
1 ананас, обелен, нарязан на четвъртини, вътрешността премахната, след това нарязан на 2 см слайсове
140 г златна пудра захар
2 големи яйца, и още 1 белтък, разбити
1½ бакпулвер
200 г пшенично брашно
75 мл пълномаслено мляко
крем-фреш, за сервиране (по желание)

Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Сложете 4 с.л. масло в 22 см тава с падащо дъно и я сложете във фурната, докато маслото се разтопи. Отстранете и разбъркайте кафявата захар, канелата и ½ ч.л. от ваниловата паста. Подредете парчетата ананас в сместа от масло и захар. Опитайте се да попълните всички дупки, така че да не се вижда основата.

В купа разбийте захарта с останалото масло за 2-3 минути с помощта на миксер. Добавете яйцата и белтъка едно по едно, както и останалата ванилия. Добавете бакпулвера и щипка сол, след това брашното и млякото. Разбийте, докато всичко се смеси добре. Продължете да разбивате за още 1 мин, докато се получи гладка смес.

Изсипете тестото с помощта на лъжица. Печете 1 час, като покриете отгоре с фолио, ако започне да покафенява. Оставете да почине за 5 минути, след това обърнете върху поднос и сервирайте, докато е топло с крем-фреш, ако желаете. Ако не, оставете да изстине напълно и сервирайте като торта.

Кокосова панакота с ананасова салца
Трудно е да се устои на този пудинг, съчетан с плодова салца.

2 х 400 мл кен кокосово мляко
400 мл пълномаслено мляко
100 г пудра захар
1 шушулка ванилия
2 х 12 г пакетчета желатин на прах
шепа кокосов чипс, препечен
за ананасовата салца
85 г пудра захар
25 г пресен корен от джинджифил, тънко нарязан
250 г пресен ананас, нарязан на малки парчета
1 чили чушка, без семки и ситно нарязана

Изсипете кокосовото мляко и млякото в тенджера, след това добавете захарта. Разделете шушулката ванилия на половина и изстържете вътрешността, след това добавете към тенджерата, заедно с празната шушулка. След като кипне, се отстранява от огъня и се оставя настрани за 5 минути.

С помощта на лъжица, изсипете 200 мл от горещата смес в малка купа. Сипете желатина в сместа и разбийте, докато се разтвори. Ако имате проблем с разтварянето на желатина, то загрейте сместа за 1-2 минути. Разбийте заедно с останалата кокосова смес, като премахнете шушулките от ванилията. Изсипете в 6 метални чашки по 200 мл и оставете в хладилник за най-малко 2 часа, докато се втвърди. Може да се приготви до 2 дни предварително.

За салцата сложете захарта и парчетата джинджифил в малък тиган и сипете 100 мл вода. Оставете да кипне, след това намалете котлона и гответе още 5-10 минути, докато се получи светъл златист сироп. Оставете да изстине, след това отстранете парчетата джинджифил. Сиропът може да бъде направен 1 седмица предварително.

За сервиране, натопете всяка чашка във вряща вода за момент, за да отпусне панакотата. След това обърнете върху чиния. Украсете с нарязан ананас всяка панакота и поръсете с нарязаната чили чушка. Поръсете с джинджифиловия сос за финал.

Ананас с тайландски босилек и джинджифилово сорбе
Лесно за приготвяне сорбе с тайландски босилек и пикантен джинджифил.

1 голям ананас, обелен, без вътрешността и нарязан на хапки
1 лайм, сокът изстискан, кората настъргана
1 малко парче джинджифил, нарязан на слайсове
шепа листа тайландски босилек, и още за сервиране
75 г бяла пудра захар
водка или бял ром (по желание)

Няколко дни предварително, сложете всичко в блендер с 200 мл вода и разбийте до гладка смес. Сипете в съд и замразете.

Няколко часа преди сервиране извадете от фризера и оставете за малко да се размрази, за да може да излиза свободно от съда на големи парчета. Нарежете парчетата на по-малки с размерите на кубче за лед и ги сложете отново в блендера, докато получите гъсто пюре. Върнете в съда и замразете отново за 1 час или докато може да се гребе с лъжица.

За сервиране сложете сорбето в купи или чаши и сложете отгоре допълнително босилек. Ако искате, можете да поръсите с водка или бял ром.

Шишчета с морски дарове, ананас и кокос

16 големи, необелени сурови кралски скариди
500 г смес от обезкостена сьомга и филета от бяла риба, без кожа и нарязани на хапки
200 мл кокосово мляко
100 г пресен ананас, нарязан на парчета
85 г изсушен кокос
мазнина за поръсване
резени лайм, за сервиране

Трябват ви 8 шишчета. Ако използвате дървени, трябва да ги накиснете за 30 минути преди готвене. Запалете барбекюто и изчакайте пламъците да отшумят преди да започнете да готвите или загрейте грил тиган.

Сложете скаридите, рибата, кокосовото мляко и няколко сезонни подправки в купа, след това ги наредете на шишчетата заедно с парчетата ананас. Сипете изсушения кокос в чиния и въргаляйте всяко шишче в нея, като притискате кокоса, за да му помогнете да залепне. Натрийте шишчетата с малко мазнина и гответе 3-4 минути от всяка страна, докато скаридите порозовеят, а рибата се сготви. Сервирайте с резени лайм.
Прочетете повече за:
ананассъветирецепти
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ