Рецепти за барбекю в последната минута

11 July 2019 14:06
Рецепти за барбекю в последната минута
В сезона на безмилостно греещото слънце, ви предлагаме да се разположете в сенчестата част на двора и да изпробвайте нашите бързи рецепти за барбекю. Въоръжили сме се със съвети за цяло меню, с по-малко време за подготовка и повече време на грила.

Всички знаем, че горещите пламъци приготвят храната по най-бързия начин, но от друга страна, това което ни отнема най-много време е изборът и приготовлението на месото. Използвахме няколко хитринки по време на пазар, които с радост ще споделим с вас.

Какво да купите за барбекю в последната минута

Набързо съставете списък, който да вземете с вас до магазина. Големите вериги са идеални за тази цел, защото може да купите всичко наведнъж. Без да губите време се придържайте към конкретните редове с необходими продукти. Вероятността да се случи е изключително малка, но в случай че рафтът с месо се окаже празен, преминете към план В – вегетарианско халуми и гъби.

Бърза марината

В действителност месото е по-вкусно, когато преди това го мариновате. Пилешкото бутче може да бъде приготвено така, че да бъде много крехко и ароматно, с цитрусов вкус, подправки и зехтин. На нашата червена, цитрусова марината са ѝ нужни само 30 мин, за да направи вълшебството си. Червеното вино бързо прониква в месото и прави цвета му много по-наситен. А в комбинация с цитрус, като сока и кората на портокал, месото става крехко и много вкусно.

Червено цитрусово пиле

ПОРЦИИ 6 ПОДГ. 15 мин ГОТВЕНЕ 25мин (+24 часа мариноване) ЛЕСНО

12 пилешки бутчета
250 мл червено вино
3 с.л. зехтин
3 портокала, кората настръгана и сокът изстискан на единия, другите два разполовени
4 скилидки чесън, намачкани
1 с.л. сушен риган

1 Махнете кожата от бутчетата. С помощта на остър нож, направете няколко разреза в месото. Сложете в плик за печене или в тава. Полейте с вино, зехтин и портокалов сок. Добавете портокаловата кора, чесън, риган и черен пипер. Разбъркайте всичко добре и мариновайте за 30 мин.
2 Извадете пилето от маринатата и овкусете със сол. Печете не барбекю за около 20-25 мин, като обръщате месото от време на време (можете да проверите, дали е готово, като пробиете най-дебелата част на месото с шиш). Ако пилето е овъглено, но отвътре е все още несготвено, го сложете във фурната на ниска температура. Сложете разрязания портокал на барбекюто и го печете, докато не омекне. Сервирайте бутчетата на поднос, заедно с портокала, който може да изстискате върху месото.

ПОЛЗИ без глутен
ЗА ПОРЦИЯ 460 ккал 26 г мазнини 6 г наситени мазнини 3 г въглехидрати 2 г захари 1 г фибри 46 г протеини 1,6 г сол


Лесни стартери

Разядките са страхотни да поддържат гостите ви сити преди основното. Те могат да бъдат сервирани в купи или върху дървена дъска, без да се налага да ползвате фурна. Вземете пример от нашето плато с антипасти и използвайте обикновено месо, сирене и зеленчуци – ако все пак сте в амбициозно настроение, можете да гриловате чушките и да направите домашен, плосък хляб. Или пък направете тематично плато:

Гръцко: дзадзики, фета, долми (пълнени лозови листа), черни маслини, чери домати, тарама
Италиански антипасти: италианска шунка, салами, зелени маслини, аншоа, сушени домати, консервиран артишок
Френски ордьоври: тапенади, сирене comté, смокини и бри
Испански тапас: хамсия, каперси, нарязано чорисо, сирене манчего, чушки в зехтин

Което и да изберете, не забравяйте да сложите и препечен хляб.

Плато антипасти с домашно приготвен плосък хляб
Впечатлете приятелите си, с домашно приготвен, плосък хляб. Сервирайте с маслини, месо, печени чушки и сирене.
ПОРЦИИ 2 ПОДГ. 20 мин ГОТВЕНЕ 40 мин ЛЕСНО

2 червени, оранжеви или жълти чушки, разполовете и махнете семената
3 с.л. зехтин
200 г буркан зелени маслини
1 скилидка чесън, ситно нарязана
100 г фета сирене, на кубчета
дзадзики
150 г репички
1 с.л. балсамов оцет
140 г самонабухващо брашно, още за поръсване
140 г нискомаслено кисело мляко
100 г пакет нарязано месо

1 Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Сложете чушките върху харти за печене с кожата нагоре и ги намажете с 1 с.л зехтин. Печете 30 мин.
2 През това време, изцедете маслините и ги сложете в купа за сервиране, поръсете с 1 с.л. зехтин и разбъркайте с чесъна и много черен пипер. Сложете фета сиренето, дзадзики и репичките в купи за сервиране.
3 Извадете чушките от фурната, сложете ги в купа и ги покрийте с фолио. Оставете ги така, докато се изстинат, след което обелете кожата. Избършете излишната вода с кухненска хартия, махнете дръжката и семената. Нарежете ги на тънки ивици. Сложете ги в купа за сервиране с 1 с.л. зехтин и балсамов оцет.
4 За направата на плоския хляб в купа разбъркайте брашното и киселото мляко. От сместа направете тесто. Сложете го върху набрашнена повърхност и го месете, докато не стане гладко. Разделете го на 4 топки, след което с помощта на точилка разточете всяка от тях, колкото можете по-тънки (около 2 мм). Махнете излишното брашно. Загрейте голям тиган за пържене и печете плоския хляб поотделно. Печете за около 1-2 мин от всяка страна. Докато сготвите останалото, можете да ги запазите топли, като ги съхранявате във фурната. За да сервирате, наредете месото на платото заедно с антипастите. Сервирайте заедно с плоския хляб.

ЗА ПОРЦИЯ 879 ккал 48 г мазнини 17 г наситени мазнини 74 г въглехидрати 23 г захари 10 г фибри 38 г протеини 7.7 г сол

Рецепти за лятна супа
Нашият основен редактор Кейси силно препоръчва гаспачото като добър стартер. За тази студена испанска супа, ще са ви нужни червени чушки и подправки по ваш избор – този вариант е с чесън, оцет, лайм и чили. Смесете всички продукти в блендер, овкусете и сервирайте с лед.

Бързо гаспачо
Богата на витамин С и с нискосъдържание на мазнини – тази супа, трябва да бъде включена в менюто, поне всяка седмица!
ПОРЦИИ 1 ГОТВЕНЕ 10 мин ЛЕСНО

250 г доматено пюре
1 червена чушка, нарязана и без семена
1 червена люта чушка, нарязана и без семена
1 скилидка чесън, намачкана
1 с.л. оцет
½ лайм, сокът изстискан

Сложете доматеното пюре, червената чушка, лютата чушка, чесъна, оцета и сока от лайм в блендер. Миксирайте, докато получите гладка смес. Подправете по ваш вкус, след което сервирайте с лед.

ПОЛЗИ 2 от 5-на-ден, здравословно, за вегетарианци
ЗА ПОРЦИЯ 126 ккал 1 г мазнини 0 г наситени мазнини 26 г въглехидрати 18 г захари 3 г фибри 50,3 г протеини 1,26 г сол

Дипове

Ако разполагате с блендер, домашно приготвеният хумус може да бъде на масата само за 10 мин, дори и по-малко. Но ако предпочитате да намалите броят на съдовете за миене, можете да купите готов от магазина и да го подправите с малко хариса, лимон и кедрови ядки. Гарнирайте със свежи билки и сервирайте с топъл пита хляб.

Лимонов хумус
Разчупете вече готовия хумус от магазина с хариса, билки и лимон. Сервирайте с плосък хляб и зеленчуци.
ПОРЦИИ 6 ПОДГ. 5 мин ЛЕСНО


2 пакета готов хумус
1 лимон, кората настъргана и сокът изстискан
1 с.л. зехтин
2 с.л. хариса
4 с.л. печени кедрови ядки
½ пакет кориандър или едро нарязан магданоз
топъл плосък хляб или пита, резени краставица и репички (за сервиране)

1 Смесете хумуса с кората и сока на лимона и 1 с.л. зехтин. Разпределете го в чиния и по средата прибавете харисата.
2 Поръсете с печените кедрови ядки и билки. Поръсете с малко зехтин и сервирайте с плоския хляб или пита, резени краставици и репички.

ПОЛЗИ за вегетарианци
ЗА ПОРЦИЯ 219 ккал 18 г мазнини 2 г наситени мазнини 8 г въглехидрати 2 г захари 2 г фибри 7 г протеини 1,2 г сол

Охладете напитките
Ако имате проблем с мястото в хладилника, а същевременно трябва бързо да охладите напитките, Кейси препоръчва кофа със замразена, солена вода. Солта сваля температурата и охлажда напитките за секунди.

Време за коктейли
Сега не е времето за разпалване, бъркане и миксиране. Вземете бутилка шампанско, като основен алкохол за коктейлите. Към просекото добавете сок от праскова и розова вода. Ако искате да вземете ума на всички – включете и сорбе. В чаша за вино с леко газирано розе, можете да си направите страхотен леден коктейл.

Шампанско със сок от праскова и розова вода

ПОРЦИИ 8 ПОДГ. 5 мин ЛЕСНО

500 мл охладен сок от праскова
½ с.л. розова вода
750 мл охладена бутилка просеко

В кана смесете сока от праскова и розовата вода. Разпредете в 8 коктейлни чаши или чаши за вино. Добавете просекото. Сервирайте веднага.

ПОЛЗИ без глутен
ЗА ПОРЦИЯ 108 ккал 0 г мазнини 0 г наситени мазнини 14 г въглехидрати 14 г захари 1 г фибри 1 г протеини 0 г сол

Замразена малинова сангрия
Направете този бърз коктейл, като добавите газирано червено вино или розе и малиново сорбе.
ПОРЦИИ 6 ПОДГ. 2 мин ЛЕСНО

6 резенчета кора от портокал (използвайте белачка)
6 топки малиново сорбе
малини, за декорация
1 бутилка газирано червено вино или розе

В 6 коктейлни чаши, сложете резенчетата портокалова кора. Добавете малиновото сорбе, малините и налейте газираното червено вино или розе.

ЗА ПОРЦИЯ 115 ккал 0 г мазнини 0 г наситени мазнини 11 г въглехидрати 11 г захари 1 г фибри 1 г протеини 0 г сол

Транжиране на месото
За набързо спретнат грил, препоръчваме вече готово, транжирано месо. Но в случай че разполагате с цяло пиле или агнешки бут, ако се развихрите с ножа, ще си спестите време от готвенето. Разгърнатото пиле се получава, като режете по гръбначната кост на пилето и след това го притиснете така, че да стане плоско.

Разгърнато пиле пири-пири
ПОРЦИИ 4 ПОДГ. 15 мин ГОТВЕНЕ 35 мин ЛЕСНО

1 пиле (около 1½ кг)
4 люти чушки, ситно нарязани (махнете семената, ако не искате да е твърде пикантно)
3 скилидки чесън, намачкани
2 с.л. червен пипер
2 с.л. оцет
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. зехтин
Табаско сос и резени лимони, за сервиране (по желание)

1 За да разгърнете пилето, го обърнете така, че гръбнакът му да е срещу вас. С чифт остра, кухненска ножица, режете от всяка страна по гръбначният стълб и го отстранете. Обърнете пилето и силно натиснете гръдната кост. След което направете разрез на всяко бутче.
2 В блендер сложете лютите чушки и чесъна с по-щедра щипка сол. Блендирайте, докато не се получи паста, след което прибавете червения пипер, оцета, магданоза и зехтина. Блендирайте отново и го разнесете върху пилето. Оставете маринатата за поне 1 час или за цяла нощ, в случай че имате възможност. Може и да го замразите.
3 Разпалете барбекюто. Когато пламъците са по-утихнали, сложете пилето в центъра, с кожата надолу. Печете за около 15-20 мин, докато не получи приятен загар. Обърнете пилето и го печете за още 15-20 мин, докато не е напълно готово. В случай че го приготвяте във фурна, загрейте на 200°C (180°C с обдухване) и печете за 35-40 мин. Ако искате по-изгоряла коричка, след като го извадите от фурната, го сложете на барбекюто за още 5-10 мин. Сервирайте с резени лимон и Табаско, ако предпочитате пикантно.

ЗА ПОРЦИЯ 552 ккал 40 г мазнини 10 г наситени мазнини 1 г въглехидрати 0 г захари 0 г фибри 47 г протеини 0,4 г сол

Салати
Нашият редактор Барни препоръчва да заложите на салати с основни съставки като ориз или друг вид варива. Тъй като те издържат много повече на слънце. Ние сме огромни фенове на готовата леща, киноата и спелтата. Сложете ги в купа, добавете зеленчуци и фета сирене.

Салата с готова леща, печени пикантни моркови и фета
Богата на фибри, желязо и витамин С. Няма нещо, което да не обичаме в тази супер здравословна салата.
ПОРЦИИ 4 ПОДГ. 10 мин ГОТВЕНЕ 30 мин ЛЕСНО

2 с.л. зехтин
1 с.л семена кимион
500 г моркови, обелени и нарязани на ленти
1 с.л. мед
250 г сварена леща (може и консервирана)
1 червен лук, ситно нарязан
½ лимон, сокът изстискан
ментови листа, нарязани на едро
100 г градинска салата
85 г натрошено сирене фета

1 Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). В плитка тава сложете зехтина, семената кимион, морковите и овкусете. Печете 25 мин, като разбърквате морковите. Сложете мед, разбъркайте и печете за още 5 мин.
2 През това време, затоплете лещата с лук, лимонов сок, малко сол и пипер. Оставете да изстине, докато морковите са готови.
3 Към лещата прибавете ментата и градинската салата. Отгоре сложете топлите моркови и натрошеното сирене фета.

ПОЛЗИ за вегетарианци, здравословно
ЗА ПОРЦИЯ 272 ккал 12 г мазнини 4 г наситени мазнини 31 г въглехидрати 15 г захари 8 г фибри 13 г протеини 1,3 г сол

Салата с киноа и пикантна риба тон
Здравословен обяд, само за няколко минути – комбинирайте зеленчуци с риба.
ПОРЦИИ 4 ПОДГ. 10 мин ГОТВЕНЕ 10 мин ЛЕСНО
1 нарязан лук
350 г нарязана чушка
1 с.л. зехтин
1 ситно нарязана червена люта чушка
225 г сварена киноа
350 г чери домати, нарязани на половинки
нарязано наполовина черни маслини
225 г консервирана риба тон в зехтин

1 Изпържете лука и чушките в зехтин, докато омекнат. Добавете лютата чушка и оставете настрана да изстине.
2 Към киноата добавете лука и чушките, чери доматите, маслините и рибата тон. Разделете в 4 порции. На всяка порция сложете от зехтина на рибата тон. Овкусете и сервирайте.

ПОЛЗИ без глутен, здравословно
ЗА ПОРЦИЯ 298 ккал 13 г мазнини 2 г наситени мазнини 28 г въглехидрати 10 г захари 7 г фибри 17 г протеини 0,7 г сол

Десерт без печене
Ако се чудите с какво да впечатлите гостите си за десерт, този деконструиран чийзкейк е оптималното решение. Използвайте цели бисквити, вместо натрошени, сложете малко крема сирене и украсете с червени плодове.

Деконструиран чийзкейк с малини и джинджифил
Този десерт е идеалният завършек на всяка вечеря. Пригответе го един ден предварително.
ПОРЦИИ 8-10 ПОДГ. 25 мин и още за охлаждане ЛЕСНО

150 мл шери (ликьорно вино)
2 х 300 г крема сирене
600 мл сметана
50 г пудра захар
2 х 250 г джинджифилови бисквити
2 х 250 г малини

1 В купа изсипете 50 мл шери, заедно с крема сиренето и разбъркайте с мискер. Добавете сметаната и захарта и разбъркайте отново, докато не получите гладка и пухкава смес.
2 С помощта на готварска четка намажете джинджифиловите бисквити с останалото шери и ги наредете във форма за торта или друг вид плато. Намажете с крема и сложете малини. След това сложете още един слой бисквити и повторете. Повтаряйте, докато не завършите с четвърти ред крем и малини. Оставете в хладилник, докато се стегне и сервирайте. Изчакайте поне 2 часа, а можете да го направите и ден преди това. Сервирайте с малко натрошени, джинджифилови бисквити.

ЗА ПОРЦИЯ 829 ккал 67 г мазнини 41 г наситени мазнини 46 г въглехидрати 26 г захари 1 г фибри 6 г протеини 0,9 г сол

Съвети за безопасност
Независимо колко бързате, винаги обърнете внимание на безопасността. Винаги съхранявайте месото и останалите продукти в хладилник. Мийте ръцете си редовно, особено след като сте работили със сурово месо. Обърнете внимание на това, барбекюто да е достатъчно горещо, преди да започнете да печете. Уверете се, че месото и рибата са напълно сготвени преди да сервирате.
Прочетете повече за:
барбекюрецептисъвети
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ