Можем ли да се избавим от пестицидите?

11 July 2019 15:12
Можем ли да се избавим от пестицидите?
Пестицидите се използват масово в селското стопанство, за да се борят с вредителите и плевелите. Съставът им и начините на приложение са регламентирани, така че да не влияят на хората, но на практика производителите понякога пренебрегват изискванията. Например селскостопанската продукция може да съдържа съединения от групата диоксин, който е супертоксичен.

Химикалите, с които се обработват зеленчуците и плодовете, се натрупват в организма и могат да нанесат поражения на черния дроб и други болести. Но пък е изключителна важно, за да бъдем здрави да хапваме плодове и зеленчуци. Според експерти, няма начин да се избавим напълно от пестицидите, но съвсем реално можем да ги отстраним до 80% от продуктите.

- Повечето пестициди се концентрират в обвивката на плодовете и зеленчуците, затова трябва да се мият много старателно със сапун.

- Дори след като са добре измити, кожата им трябва да се бели, както и всички повърхностни части, а от листните зеленчуци трябва да се отстранява външния слой листа, както и стеблата и твърдите части.

- За да избегнем химикалите в храната си, не бива да купуваме и прекалено големи зеленчуци или плодове, както и такива с изключително ярки цветове и дебели листа.

- Избягвайте също плодове и зеленчуци, които не миришат на нищо – растителните продукти трябва да имат дори съвсем слабо ухание, защото липсата му говори за стабилна химическа обработка.

- В идеалния вариант трябва да миете плодовете и зеленчуците с гореща вода, в която е добавена чаена лъжичка сода, защото алкалната среда разрушава пестицидите в зеленчуците. След тази промивка изплакнете продуктите в течаща вода. Така ще се избавите от половината химикали.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ