Можем ли да се избавим от пестицидите?

11 July 2019 15:12
Можем ли да се избавим от пестицидите?
Пестицидите се използват масово в селското стопанство, за да се борят с вредителите и плевелите. Съставът им и начините на приложение са регламентирани, така че да не влияят на хората, но на практика производителите понякога пренебрегват изискванията. Например селскостопанската продукция може да съдържа съединения от групата диоксин, който е супертоксичен.

Химикалите, с които се обработват зеленчуците и плодовете, се натрупват в организма и могат да нанесат поражения на черния дроб и други болести. Но пък е изключителна важно, за да бъдем здрави да хапваме плодове и зеленчуци. Според експерти, няма начин да се избавим напълно от пестицидите, но съвсем реално можем да ги отстраним до 80% от продуктите.

- Повечето пестициди се концентрират в обвивката на плодовете и зеленчуците, затова трябва да се мият много старателно със сапун.

- Дори след като са добре измити, кожата им трябва да се бели, както и всички повърхностни части, а от листните зеленчуци трябва да се отстранява външния слой листа, както и стеблата и твърдите части.

- За да избегнем химикалите в храната си, не бива да купуваме и прекалено големи зеленчуци или плодове, както и такива с изключително ярки цветове и дебели листа.

- Избягвайте също плодове и зеленчуци, които не миришат на нищо – растителните продукти трябва да имат дори съвсем слабо ухание, защото липсата му говори за стабилна химическа обработка.

- В идеалния вариант трябва да миете плодовете и зеленчуците с гореща вода, в която е добавена чаена лъжичка сода, защото алкалната среда разрушава пестицидите в зеленчуците. След тази промивка изплакнете продуктите в течаща вода. Така ще се избавите от половината химикали.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ