Ядивни насекоми съдържат повече антиоксиданти от портокалов сок

16 July 2019 11:27
Ядивни насекоми съдържат повече антиоксиданти от портокалов сок
Изследователи от Университета на Терамо в Италия откриха, че щурците имат около 5 пъти по-силно антиоксидантно действие от прясно изцедения сок от портокал.

Нещо повече, изследването установи, че черните мравки, червеите и скакалците съдържат най-високи нива на антиоксидантни полифеноли.

Проучването се фокусира върху широко разпространените ядивни насекоми, но открива, че копринените буби и африканските гъсеници имат двойно по-голяма антиоксидантна сила от зехтина.

Богатите на антиоксиданти храни са важни, защото предпазват клетките от свободните радикали, които могат да причинят сърдечносъдови заболявания и рак.

След като виждат нарастването на ентомофагията (практика на ядене на насекоми и безгръбначни), изследователите решават да проведат проучване с хора, които активно опитват да намалят своя въглероден отпечатък от консумацията на животинско месо.

Професор Мауро Серафини сподели: „Поне два милиарда души – четвърт от световното население – редовно ядат насекоми. Останалите от нас се нуждаят от малко окуражаване.“

„Ядивните насекоми са отличен източник на протеини, полиненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри.“

„Но досега никой не ги сравнява с класическите функционални храни като зехтин или портокалов сок по отношение на антиоксидантното действие.“

„В бъдеше може дори да адаптираме хранителни режими за насекоми, за да увеличим антиоксидатното им съдържание при консумацията им от животни и хора“, завърши проф. Серафини.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ