Световната здравна организация срещу „здравословните“ бебешки храни със захар

16 July 2019 15:12
Световната здравна организация срещу „здравословните“ бебешки храни със захар
Световната здравна организация (СЗО) призова за забрана на добавената захар в бебешките храни и предупреди, че твърденията за здравословна храна на етикетите са подвеждащи. Анализите на хиляди бебешки продукти на територията на Европа показват високо съдържание на захар, дори в солените продукти.

Те могат да причинят гниене на зъбите на бебето и повишават риска от затлъстяване и свързаните с него заболявания като пристрастяват децата към сладкото, предупреждават от СЗО.

Въпреки, че някои захари естествено се съдържат в плодовете и зеленчуците, притесненията, изразени в доклада, са свързани с добавената захар. Организацията е една от многото, които напоследък апелират към премахването на захарите и подсладителите в храните за деца под 3-годишна възраст.

СЗО изследва близо 8000 продукти в над 500 магазина в Австрия, България, Израел и Унгария в периода между ноември 2017 и януари 2018 година. Над 30% от калориите в половината продукти са от общите захари, а ⅓ съдържат добавена захар. Докладът съобщава: „Захар, плодов сок, концентрат от плодов сок и други подсладители не трябва да се добавят към храните за пеленачета и малки деца“.

Отделни анализи на СЗО показват, че бебешките храни, предлагани на пазарите на Обединеното кралство, Дания и Испания за периода 2016-2017 година обикновено са със спазени съдържания на сол, протеини, мазнини и въглехидрати. Но захарите представляват около 70% от калориите в плодовете пюрета, като достигат до почти 100% в някои блендирани плодови продукти.

Тези плодови пюрета са добавени към солените продукти и трябва да бъдат обозначение с „добавени захари“, категорични са от СЗО. Те заявяват, че се създава опасен ефект на ореола около бебешките продукти, които родителите предполагаемо ще разглеждат като хранителни.

Почти всички продуктови етикети съдържат информация за хранителните свойства (поне ⅓) или свързани със здравето свойства на продукта (до 35%), което е срещу насоките. В доклада пише още: „Необходимо е внимателно да се помисли как да се информират родителите или полагащите грижи за тези проблеми по ясен и разбираем начин, докато окуражаваме производителите на храните да реформулират продуктите си.“

До 60% от изследваните хранителни продукти бяха категоризирани като подходящи за бебета по-малки от 6 месеца, противно на препоръките на СЗО, „че пеленачетата трябва да бъдат кърмени през първите си 6 месеца“.

СЗО иска да забрани популяризирането на заместители на кърмата, за да насърчи децата между 6 месеца и 2-годишна възраст да бъдат хранени с богати на хранителни вещества храни, приготвяни в дома.

Етикети като „без добавена захар“, „органично“ или „без консерванти“ подвежда родителите да разглеждат продукта като здравословен. Например обозначението „Без добавена захар“ не разкрива абсолютно никаква информация колко захар се съдържа в продукта – той все още може да е с високо съдържание на фруктоза от плодовете.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ