Защо дори слабите имат полза от ограничаването на калориите

16 July 2019 16:46
Защо дори слабите имат полза от ограничаването на калориите
Проучване, ръководено от кардиолога д-р Уилям Е. Краус, продължи 2 години и в него участваха 218 души на възраст между 21-50 години, които не страдат от затлъстяване. Д-р Краус и колегите му обясняват, че някои от кардиометаболичните показатели, като например холестерол, кръвно налягане и кръвна захар, могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и дори сърдечносъдова смърт, дори когато са в граници, считани от здравните специалисти за нормални.

Изследователите провеждат проучването си върху хипотезата, че не е достатъчно просто да свалите килограми, но по-сложни молекулярни механизми, които обясняват ползата от ограничаването на калориите за кардиометаболичното здраве.

Всички изследвани лица са имали среден индекс на телесна маса между 22 и 27,9. В началото изследователите ги разпределят в две групи на случаен принцип. Едната група намалява калоричния си прием до 25% (интервенционната група), а другата група не променя приема си на калории (контролната група).

Участниците в интервенционната група се хранели по 3 пъти на ден и разполагали с избор между 6 различни менюта. Също така посещават групови и индивидуални консултации през първите 6 месеца от изследването. Проучването започва през май 2007 и продължава до февруари 2010 година.

Междувременно останалите участници – от контролната група – продължават да спазват редовната си диета.

Не всички изследвани лица в интервенционната група успяват да намалят калоричния си прием до 25% през целия изследван период, но средно успяват да го намалят с почти 12%.

След интервенцията, участниците в тази група понижили и запазили 10% от телесната си маса – 71% от които са мазнини. Ограничението на приема на калории дава значителен резултат по отношение на ползите за кардиометаболичното здраве.

Наблюдават се промени в липопротеиновия холестерол с ниска плътност, в липопротеиновия холестерол с висока плътност (HDL) в систоличното и диастоличното кръвно налягане. Освен това „ограничаването на приема на калории предизвиква значително подобрение за 2 години върху С-реактивния протеин“. Това е показател за възпаление, който учените свързват със сърдечните заболявания, рака и когнитивния упадък.

„Това ни показва, че дори промени, които не са толкова трудни, както използваните в това проучване, могат да намалят тежестта на диабета и сърдечносъдовите заболявания, които имаме в Съединените щати“, казва д-р Краус.

„Хората могат да постигнат това доста лесно като просто внимават с малките си провинения или поне намалят количеството им, като например да не хапват след вечеря.“

„Нещо в ограничаването на приема на калории, някакъв механизъм, който все още не разбираме, води до тези подобрения“, добави той. „Вземаме проби от кръв, мускули и други от участниците и ще продължим да изследваме какъв може да бъде този метаболичен сигнал или магическа молекула.“
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ