Защо дори слабите имат полза от ограничаването на калориите

16 July 2019 16:46
Защо дори слабите имат полза от ограничаването на калориите
Проучване, ръководено от кардиолога д-р Уилям Е. Краус, продължи 2 години и в него участваха 218 души на възраст между 21-50 години, които не страдат от затлъстяване. Д-р Краус и колегите му обясняват, че някои от кардиометаболичните показатели, като например холестерол, кръвно налягане и кръвна захар, могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и дори сърдечносъдова смърт, дори когато са в граници, считани от здравните специалисти за нормални.

Изследователите провеждат проучването си върху хипотезата, че не е достатъчно просто да свалите килограми, но по-сложни молекулярни механизми, които обясняват ползата от ограничаването на калориите за кардиометаболичното здраве.

Всички изследвани лица са имали среден индекс на телесна маса между 22 и 27,9. В началото изследователите ги разпределят в две групи на случаен принцип. Едната група намалява калоричния си прием до 25% (интервенционната група), а другата група не променя приема си на калории (контролната група).

Участниците в интервенционната група се хранели по 3 пъти на ден и разполагали с избор между 6 различни менюта. Също така посещават групови и индивидуални консултации през първите 6 месеца от изследването. Проучването започва през май 2007 и продължава до февруари 2010 година.

Междувременно останалите участници – от контролната група – продължават да спазват редовната си диета.

Не всички изследвани лица в интервенционната група успяват да намалят калоричния си прием до 25% през целия изследван период, но средно успяват да го намалят с почти 12%.

След интервенцията, участниците в тази група понижили и запазили 10% от телесната си маса – 71% от които са мазнини. Ограничението на приема на калории дава значителен резултат по отношение на ползите за кардиометаболичното здраве.

Наблюдават се промени в липопротеиновия холестерол с ниска плътност, в липопротеиновия холестерол с висока плътност (HDL) в систоличното и диастоличното кръвно налягане. Освен това „ограничаването на приема на калории предизвиква значително подобрение за 2 години върху С-реактивния протеин“. Това е показател за възпаление, който учените свързват със сърдечните заболявания, рака и когнитивния упадък.

„Това ни показва, че дори промени, които не са толкова трудни, както използваните в това проучване, могат да намалят тежестта на диабета и сърдечносъдовите заболявания, които имаме в Съединените щати“, казва д-р Краус.

„Хората могат да постигнат това доста лесно като просто внимават с малките си провинения или поне намалят количеството им, като например да не хапват след вечеря.“

„Нещо в ограничаването на приема на калории, някакъв механизъм, който все още не разбираме, води до тези подобрения“, добави той. „Вземаме проби от кръв, мускули и други от участниците и ще продължим да изследваме какъв може да бъде този метаболичен сигнал или магическа молекула.“
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ