Джоана Блайтман: Защо етикетът „хранени с трева“ не е това, което изглежда

17 July 2019 11:01
Джоана Блайтман: Защо етикетът „хранени с трева“ не е това, което изглежда
Терминът „хранени с трева“, който напоследък се появява върху етикетите на месо, мляко, масло, сметана, кисело мляко и сирене, е много важна информация. Той трябва да ни помага да разграничим храните, които идват от животни, отглеждани във ферми, на закрито и хранени със зърнени култури, от тези, които са отглеждани на полетата и пасища.

„Хранени с трева“ се е превърнал в основна причина за продажба поради редица причини. Млечните продукти от животните, които се хранят на пасища, съдържат високи нива на омега-3 и омега-6 мастни киселини и свързана линолова киселина, за разлика от тези, които са хранени със зърно. От гледна точка на благополучието, хората обичат да знаят, че животните, от които идва храната им, водят хубав, естествен начин на живот на открито. От околната среда, също произлизат редица ползи. Животните, хранени с трева, все по-често се превръщат в основна част от „регенеративното земеделие“. Те стимулират така нужния биологичен живот на нашите изчерпани почви. Докато пасат, наторяват почвата, а когато тя се обработва, това не се случва. Пестицидите и химическите растениевъдни ферми за отглеждане на торове създават рай за дивата природа.

По отношение на вкуса се смята, че месото и млечните продукти, които идват от животни, хранени с трева, са по-вкусни от интензивно произвежданите им еквиваленти. Това се дължи на естественото хранене на животните и активния им живот на открито, както и на факта, че докато фермерите са фокусирани върху породи, които могат да се отглеждат бързо на висококачествени зърнени храни, животновъдите, които хранят животните с трева, често избират по-бавно растящи местни породи, които са адаптирани към тяхната местна среда и не ги изтласкват извън техните биологични граници.

Месото, млякото и млечните продукти от животни, хранени с трева, доставят невероятни вкусови нюанси в чинията. Те отразяват качествата на уникалния местен географски регион, на земята, от която са пасли. Агнето на овца, която се е хранила по бреговете на блата, няма да има същия вкус, като тази, която се е хранила по хълмове. Текстурата на месото също ще варира.

Има обаче едни проблем с етикета „хранени с трева“. В Обединеното кралство, често е лековато използван и може да се свърже с всяко животно, което някога се е хранило с трева. Така, че един фермер, който първоначално е отглеждал животните си на открито, а след това е започнал да ги храни със зърнени култури, може да твърди, че месото е от животно, хранено с трева. Месарят или ресторантьорът може след това да спести това на клиентите си, без да провери. Технически е правилно, но това всъщност не е цялата история. А разликата е от съществено значение, защото много от хранителните ползи на месото, свързани с храненето на животното на пасища, може да намалеят само след кратък период на хранене със зърно. Малка група британски фермери, наречени Pasture-Fed Livestock Association лобират за затягане на закона, така че етикетът „хранени с трева“ върху храните, да се слага само върху продукти от добитък, отглеждан на 100% на пасища. Те също искат да насърчат фермерите да спрат угояването на животни със зърно. Това не само бързо убива добитъка, но също има и икономически и екологични загуби, и произвежда по-малко богата на хранителни вещества храна. Това трябва да се гласува в Парламента, съгласно закона. Най-вероятно се заблуждаваме с продукти, от животни, които смятаме, че са хранени с трева, които всъщност не носят нито здравни и екологични ползи, които идват с оригиналния продукт, нито благополучие на животните. За щастие Асоциацията създаде забележителен сертификационен знак ‘Pasture for Life’. Той гарантира, че продуктите са от животни, хранени на зелени пасища. Със сигурност ще се оглеждам за този знак.


Редакторът на Good Food Джоана е носител на награда за журналист, която пише за храна от 25 години. Тя също е и постоянен сътрудник на BBC Radio 4.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ