Медът подобрява метаболизма

18 July 2019 15:16
Медът подобрява метаболизма
Почти всички пчелни продукти, като мед, прополис, пчелно млечице са незаменими и имат лечебни свойства.

Пчелните продукти се използват широко в медицината и козметологията. А царят сред тях, разбира се, е меда.

Дори и в древността всички лекари придават голямо значение на този пчелен продукт: медът е използван като подмладяващо средство. Вярвало се е, че всички хора след 45 години, за да удължат живота си трябва да включват в хранителния си режим мед с мляко или с орехи.

Пчелният мед, особено липовият, е смятан за най-популярното средство за лечение на настинки у дома, благодарение на неговите свойства: отхрачващо, потогонно, сънотворно, антибактериално, антивирусно и противогъбично средство.

В състава на меда са открити почти всички известни витамини и микроелементи: провитамин А, витамин В, витамин C, PP, H, K, калций, литий, манган, магнезий, алуминий, бор, бисмут, ванадий, германий, желязо, злато, калай , калий, натрий, сребро, фосфор, хром, цинк, сяра, хлор, цирконий и др.

Консумацията на мед помага не само за лечение на простудни заболявания, но и за тяхното предотвратяване. С редовната употреба на мед значително се повишава имунната система на човека, чрез намиращите се в състава му аскорбинова киселина и каротин.

Също така меда е отлично средство при изгаряния, подобрява храненето на тъканите и съдовата пропускливост. При ежедневната употреба на мед в храненето, допринася за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта, подобрява храносмилането и метаболизма.

Популярен днес е масаж с мед. Тази процедура подобрява кръвообращението в дълбоките слоеве на кожата, изглажда, почиства порите и отстранява излишната мазнина. По време на масаж медът отдава биологично активните си вещества, абсорбира токсините и спомага за бързото им отстраняване от тялото.

Масажът с мед действа общооздравително и се включва като допълнение към антицелулитни програма.


Колко мед е необходим на човек на ден?

За възрастни, дневната доза пчелен мед варира от 50 до 80 грама, а за деца 30-40 грама. Трябва да се помни, че това е висококалоричен продукт. В 100 гр. мед се съдържат около 300 калории. Противопоказание е неговата индивидуална непоносимост.


Как да си купим хубав мед?

Някои безскрупулни търговци добавят в незрелия пчелен мед брашно или нишесте, за да му придадат търговски вид. Това естествено влияе не само на вкуса му, но и на лечебните му свойства.

Въпреки това има доста лесен начин за познаване на истинския мед от „фалшивия”.

За експеримента се взема 1 супена лъжица мед, добавя се хладка вода и няколко капки йод. Ако меда е истински, цветът няма да се промени, но ако в меда има нишесте или брашно - сместа придобива синкав оттенък.


Условия на съхранение на меда

Добре е да се съхранява мед при температура от 5 до 15 градуса в стъклен съд със затворен капак на тъмно и сухо място. Така по-добре се запазва лечебните му свойства.

Ако е кристализирал, за получаване на течна консистенция се загрява на водна баня при температура не повече от 40 градуса. Ако меда е захаросан - това не означава, че качеството му е лошо. Това показва ниско съдържание на вода в него.


Източник: www.hrani.bg
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ