Мача - чаят суперхрана

22 July 2019 15:41
Мача - чаят суперхрана
Matcha или mattea е уникален вид зелен чай. Това е вид чай на прах, чиито листа се смилат на прах по време на производството. В Япония мачът е изключително популярен, напитката е класифицирана като суперхрана – храна със специални свойства. Зеленият прах укрепва имунитета, дава енергия, стабилизира нивото на холестерола в кръвта, ускорява метаболизма, забавя процеса на стареене. Чаят-суперхрана насърчава загуба на тегло, подобрява състоянието на кожата. Можете да използвате мача не само за организиране на здравословна диета, но и за козметични цели.

Мачът е фин чай за смилане. Поради това продуктът често се нарича магически прах. Листата по време на нейното производство са фино смлени. Човешкият чай Pudrovye се абсорбира по-добре от тялото, тъй като човек пие както инфузия, така и листа от чай.

Интересно е, че суровините за приготвяне на чай се събират само веднъж годишно. И няколко седмици преди началото на събирането на листа, храстите са сенчести, за да ги предпази от пряка слънчева светлина. Следователно, чаените листа остават сочни, нежни и ароматни.Плюс това, всичко в него не синтезира танин, поради това, което пиенето получава мек вкус. Това е така, защото мачът не използва ферментация.

Заедно със сенча мача се смята за японска култова напитка. Този вид зелен чай се използва за церемониите за чай. Масата на праха се използва както за приготвяне на чай, така и за приготвяне на традиционни ястия. Например, храната се добавя към храната, когато се създават десерти, първа и втора ястия.

Жителите на Земята на изгряващото слънце оценяват мача, защото вярват, че суперхрана помага да се удължи младежта, да се получи сила, сила на духа. Прахът съдържа много микроелементи, антиоксиданти, полифеноли и други ценни вещества. Тя трябва да бъде включена в здравословното хранене поради уникалните свойства на продукта:

Само една чаша смарагден чай ще замени 15 чаши обикновен листен зелен чай с тонизиращи свойства. При здравословна диета трябва да се въведе прахообразна напитка като алтернатива на кафето. За разлика от кафето, мачът има алкален, не подкисляващ ефект. 

Рецепти за подготовка на чай за хранене

Когато избирате смарагдова напитка, трябва да запомните, че в Земята на изгряващото слънце са направени няколко вида продукти. В зависимост от желанията, за варенето можете да купувате чай от прах от следните категории:

Рецептите за пивоварство на мач за всички видове чаени изумрудени чайове не са много различни. Най-често срещаният вариант:

Можете да използвате други рецепти за приготвяне на магическа напитка – веднага изсипете гореща вода в контейнер с чаени листа, а след това леко камшик на течността. Най-често мачът се приготвя точно в чашата – тази напитка не изисква натиск, премахване на листа, чаени листа. Важно е само да се използва не вряща вода, а умерено гореща вода. За тази цел водата се вари и след това се оставя да престои в продължение на 5-7 минути, за да се постигне идеалната температура.

Пиенето на смарагден чай може да бъде в силна форма или в слабо заварено – крепостта се регулира от количеството на използваните чаени листа. Силна напитка в Япония се нарича koitya, слаба – ususha.
 

Какво да обмислите, когато използвате японски чай?

Мачът е страхотен за внедряване на кулинарни идеи. Зеленият прах се използва за приготвяне на различни питки и напитки, сладолед. В Япония рецепти с чай, добавени към сладкиши, сосове за риба и други ястия са популярни.Например, можете да включите смарагдово оцветяване на чай в питателни сутрешни глазури, за да получите такса за жизненост след събуждане преди тренировка.

Японският чай се препоръчва за спортистите – напитката не само дава енергия, но също така помага да се намали теглото. В диетата за мача загуба на тегло може да се въведе като алтернатива на редовен чай или като компонент на кокали за изгаряне на мазнини, smoothies. Просто трябва да помните контраиндикациите.

По този начин рецепти с чай на прах не могат да бъдат използвани за индивидуална непоносимост на продукта. И тъй като алергичната реакция към суровините е рядка, мачът се препоръчва да се използва на всяка възраст. Това е само да се изключи използването му преди лягане – за 5-6 часа преди сън поради тонизиращи свойства. Можете да ограничите консумацията на напитката в храната на възрастните хора, страдащи от безсъние, високо кръвно налягане. Но смарагдовият чай е най-подходящ за тийнейджъри, студенти, хора, които са изправени пред повишен физически, психически стрес.

В допълнение към храненето, японската чаша зелен чай се използва в козметологията. Например, е възможно да направите от прах подмладяваща маска за кожа от всякакъв вид:

Редовно добавяне на изумруден чай с необичайни свойства в храната, можете да забележите подобрение в благосъстоянието за кратко време. Съвпадение ще бъде вашият незаменим помощник при намаляването на теглото, укрепването на имунитета и дори при грижата за кожата.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ