Органичните ябълки ще ви накарат да забравите посещенията при личния лекар

24 July 2019 11:16
Органичните ябълки ще ви накарат да забравите посещенията при личния лекар
Учени твърдят, че причината една ябълка на ден да ви държи далеч от лекарския кабинет може да се дължи на полезна бактерия, която съдържат, както и последвалата колонизация в червата ви.

Изследване установява, че микроорганизмите, открити в обикновената ябълка, са важни за поддържането на здрава чревна флора или микробиом, сподели проф. Габриел Берг от Техническия университет в Грац, Австрия.

“Бактерията, гъбичките и вирусите в храната ни се установяват за кратко в червата ни. Готварските техники убиват повечето от тях, така че суровите плодове и зеленчуци са особено важни източници на чревни микроби.”

Изследователите сравниха съдържащата се бактерия в ябълки, предлагани в магазините, с органични ябълки. Дръжката, обелката, месестата част, семената и чашката (растящата част в отдолу, където е било цветето) са анализирани поотделно.

Въпреки че органичните и стандартните ябълки съдържат еднакво количество от бактерията, учените откриват, че органичните ябълки са богати на по-разнообразна и балансирана бактериална среда, което ги прави по-полезни и вкусни от ябълките в магазините.

„Очаква се това разнообразие и баланс да ограничат свръхрастежа на всеки вид и предижни изследвания докладват за отрицателна корелация между изобилието на човешки патогени и разнообразния микробиом от пресните продукти.“ С други думи, колкото по-богата на храни е диетата ви, толкова по-малко вредни бактерии ще ви бъдат откривани.

Учените могат да защитят хората, които твърдят, че откриват разлика във вкуса между органичните ябълки и продукцията в магазините. Микробът, познат като метилобактерия, известен с това, че засилва аромата на ягоди, е значително по-доловим в органичните ябълки, твърди Берг.

Ръководителят на това проучване Бриджит Васерман сподели, че следващата стъпка ще бъда да „потвърдим до каква степен разнообразието в хранителния микробиом обяснява микробното разнообразие в червата и подобрява здравословното състояние“.

Тя допуска, че един ден тази информация може да се съдържа на етикетите на продуктите в супермаркетите. „Микробиом и антиоксидантните профили на пресните продукти може да се превърне в стандартна хранителна информация, показвана заедно с макронутриентите, витамините и минералите за осведомяване на купувачите“, добави Васерман.

Изследването беше публикувано в Frontiers in Microbiology.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ