Тарта с ягоди и босилек

24 July 2019 15:55
Тарта с ягоди и босилек
175 мин. Средно Порции 6

  • ккал 585
  • маз 29
  • нас. маз 12
  • въгл 68
  • захар 37
  • фибри 4
  • прот 11
  • сол 1

Продукти

За тестото
125 г масло
200 г обикновено брашно и още за
поръсване
60 г кристална захар
1 жълтък
За пълнежа
400 мл пълномаслено мляко
70 г кристална захар
½ шушулка ванилия, семенцата
остъргани
4 яйца
20 г обикновено брашно
20 г царевично нишесте
50 мл пълномаслена сметана
400 г ягоди
5 с.л. ягодово сладко
малка шепа дребни листа босилек

Приготвяне

1 Пригответе тестото, като сложите маслото и брашното в кухненски робот и пулсирате до трошлива смес. Добавете жълтъка и захарта и пулсирайте отново, докато получите тесто. Завийте го с фолио и охладете поне за 1 ч. Разточете тестото върху набрашнен плот до дебелината на монета от 1 лв. и покрийте с него 12 х 35 см правоъгълна форма за тарта, притиснете в ъглите и охладете за 30 мин.
2 Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Застелете тестото с хартия за печене и я напълнете с тежести. Печете 25 мин, докато тестото стане бледо бисквитено на цвят. Махнете тежестите и хартията и ако е нужно, запечете за още малко, за да получите по-хрупкава основа.
3 Докато тестото се пече, кипнете млякото заедно със захарта и семенцата ванилия. Разбийте яйцата заедно с брашното и нишестето и ги изсипете при млякото, като разбърквате непрестанно. Върнете сместа на котлона и гответе, докато получите гъст лъскав яйчен крем. Прецедете през фина цедка и оставете да се охлади. В това време разбийте сметаната, докато започне да държи форма. Смесете я с крема.
4 Когато основата на тартата е изстинала, напълнете я с крема. Нарежете ягодите и ги подредете отгоре. Кипнете сладкото с няколко с.л. вода, оставете да къкри, докато стане на гладка глазура, и го нанесете върху ягодите. Поръсете с листата босилек и сервирайте.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ