Научно обяснение за любовта ви към шоколадовата торта

31 July 2019 12:03
Научно обяснение за любовта ви към шоколадовата торта
Ако осъзнавате, че често си поръчвате Фетучини Алфредо или не можете да устоите на онова шоколадово парче торта, единственото, което можем да ви кажем, е не сте сами! Но си има научно обяснение зад тези изкушения.

Като част от проучване, учени насърчиха гладните изследвани лица да наддават за различни видове храни. Опциите варираха от сладки до сирена. Когато участниците в изследването виждаха храни, богати на въглехидрати и мазнини, като паста или торта, те започват да наддават. Нещо повече, екранът, който следи мозъчната им дейност, започва да свети като коледно дръвче.

Проучването открива, че при представянето на тези храни, участниците са склонни да наддават повече пари за тях сравнение с останалите продукти с високо съдържание на въглехидрати и мазнини.

Защо имате силно желание да консумирате комфортна храна?

Най-просто казано желанията ви са причинени от сигнали за награда изпратени към мозъка. Мислете за тях като малки импулси, които казват на тялото ви „да!“. Храни, богати на мазнини, изпращат тези сигнали до мозъка по определен маршрут, докато храните с тежки въглехидрати изпращат сигнали по съвсем различен маршрут. Когато става въпрос за храни, богати едновременно на въглехидрати и мазнини, всички тези пътища се активират едновременно и организмът я възприема като пристрастяваща.

Можете да ограничите желанието си за този вид храна, като поддържате тялото си сито. Знаем, че почти всеки обича порция пържени картофки, но храните с високо съдържание на нездравословни въглехидрати и мазнини могат да окажат неблагоприятно влияние върху организма. Много от обработените храни са изключително вкусни на когнитивно ниво и хората имат навик да преяждат с тях. Те са сериозен допринасящ фактор към проблемите, свързани със затлъстяването.

В природата има само една храна, естествено богата на мазнини и въглехидрати

Сред непреработените и сурови храни няма да откриете много, които да представляват бомба от мазнини и тежки въглехидрати едновременно. Като оставим настрана всички кулинарни измислици, има едно изключение от правилото – и това е кърмата. Всъщност това е единствената необработена храна, която попада в тази категория. Можете да си представите как сигналите, които бебето получава от майка си, могат да му помогнат да се научи да желае храна, както вероятно вие искате в момента.

Шоколадовите торти, пържените картофки и другите ни любими изкушения не са необходимост към диетите ни, но със сигурност носят радост в живота ни. Съответно заключението е, че трябва да си угаждаме с мярка.


Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ