Разберете дали имате алергия към сулфити

01 August 2019 16:30
Разберете дали имате алергия към сулфити
Ако страдате от замаяност, хрипове, сърбеж или раздразнен стомах, в рамките на няколко минути след като сте пили вино или бира, е възможно да сте чувствителни към суфит. Д-р Кени Ливингстоун обясни, че реакциите към сулфат са рядко срещани и трудни за диагностициране. „Подозирам, че повечето пациенти, които реагират на тях, дори не предполагат, че това е потенциалната причина“, сподели той.

Междувременно д-р Клеър Морисън вярва, че за чувствителността към сулфит не се съобщава достатъчно, а симптомите се приписват на други причинители като астма.

Какво представляват сулфитите?

От десетилетия те се използват в храните и питиетата, за да запазят вкуса и цвета им, както и да спрат развалянето им. Те са един от 14-те алергени, които трябва да се отбележат като част от европейския регламент за предоставяне на информация за храните на потребителите – в случаите, когато храната съдържа серен диоксид или сулфити в нива над 10 милиграма на килограм или на литър.

Те се съдържат във винения оцет, ферментиралите храни, сосовете, преработените картофи, коктейлните черешки, конфитюрите, желетата, някои сушени плодове, морските дарове и някои видове хляб, бисквитите и тестото за пица. Могат да бъдат открити и в преработените меса, като наденички или бургери.

Соковете от грозде, някои негазирани напитки, вино и бира също съдържат сулфити. Появяват се естествено, за да помогнат забавянето на растежа на вредни бактерии в напитките.

Какви са симптомите при чувствителност към сулфити?

Смята се, че в световен мащаб под 2% от населението страда от чувствителност към сулфити, като астматиците са между 5 и 13% от тях. Сулфитната алергия е много рядко срещана, но страдащите от нея, проявяват силни реакции и симптоми.

Според д-р Арун Тиягараян страдащите от астма, екзема или сенна хрема са изложени на по-голям риск от чувствителност към сулфити, в резултат на което могат да имат симптоми като хрипове, кашлица или копривна треска, която представлява червен сърбеж. Други симптоми могат да бъдат цялостен сърбеж, разстроен стомах, ринит (силно течащ нос, кихане, запушен или сърбящ нос), диария, зачервяване и замаяност.

Телесните реакции към сулфити могат да варират от умерени до тежки, обясни д-р Морисън и при различните хора проявленията са различни. За съжаление има регистрирани и смъртни случаи по света, но те са рядкост.

Как се диагностицира?

Трудно е да диагностицирате чувствителност или алергия към сулфити. „Алергичият тест за сулфитна непоносимост не се предлага рутинно, защото се смята, че подобни тестове не са надеждни или не помагат“, допълни д-р Морисън.

Можете да се диагностицирате като обърнете внимание какви храни предизвикват реакция в организма ви. Ако заподозрете, че се появяват симптоми от определени храни, докторите съветват да ги покажете на личния си лекар, за да помогнете с поставянето на диагнозата.

Здравното лице може да ви предложи диета за изключване на храна от хранителния ви режим, която впоследствие отново да включите и да наблюдавате дали ще проявите отново реакция към нея. „Няма валидни тестове за чувствителност освен поетапното премахване на храна, за да се види дали симптомите отшумяват“, обясни д-р Амена Уорнър.

Кога да потърсите незабавна помощ?

Ако имате симптоми на сулфитна чувствителност или алергия, четете етикетите на храните внимателно и избягвайте да консумирате онези, съдържащи сулфити.

В редки случаи сулфитите могат да причинят анафилаксия, която може да бъде животозастрашаваща, ако не се третира бързо. Хора, които забележат обрив по тялото си или симптоми като подуване на лицето, гърлото или устата, затруднено дишане, гадене и повръщане, трябва да потърсят незабавно спешна помощ.


Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ