Тарта с картофи, тиквички и козе сирене

02 August 2019 10:54
Тарта с картофи, тиквички и козе сирене
135 мин. Средно Порции 6

  • ккал 525
  • маз 34
  • нас. маз 19
  • въгл 30
  • захар 3
  • фибри 4
  • прот 23
  • сол 1

Продукти

1 с.л. зехтин
½ ч.л. семена фенел
1 скилидка чесън, ситно нарязана
2 тиквички, разполовени по дължина и
нарязани диагонално
3 стръка пресен лук, нарязан на
пръчици
¼ глава фенел, тънко нарязана,
зелените стръкчета запазени
1 лимон, кората настъргана и сокът
изцеден
шепа кресон
по 1 с.л. нарязан босилек, магданоз,
естрагон и мента и още за сервиране
150 г рикота
4 средни яйца
125 г меко козе сирене
250 г сварени картофи, нарязани на
кръгчета
100 г твърдо козе сирене, нарязано на
резени
За тестото
200 г светло брашно от спелта
100 г масло на кубчета, и още за
намасляване на формата
20 г тиквени семки, едро натрошени в
кухненски робот

Приготвяне

1 Първо пригответе тестото. Сложете брашното, маслото, тиквените семки и щипка сол в купа и разбъркайте. Разтъркайте маслото в брашното с пръсти, като го повдигате от купата и пускате обратно, за да поеме въздух. Продължете, докато получите текстура на хлебни трохи. Добавете 1 с.л. ледена вода и разбъркайте с нож, докато започне да се съединява, сипете още малко вода, ако има нужда. Омесете с ръце тестото за кратко и го оформете на гладка топка. Притиснете леко с длани, за да стане на диск, завийте в хартия за печене и сложете в хладилника за 30 мин. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване).
2 Извадете тестото и го разточете между два листа хартия за печене (мисля, че това улеснява, защото тестото е много маслено), покрийте с тестото дъното на намаслена 22 см форма за тарта. Не се притеснявайте, ако се накъса – лесно можете да го съедините. Намачкайте хартия за печене и я разпънете върху тестото, сложете отгоре зърна за печене (или суров ориз, боб или нахут) и запечете за 20 мин, докато стане златисто и с лешников цвят. Отстранете зърната и печете още 5 мин, после оставете тартата да се охлади. Намалете фурната на 160°С (140°С с обдухване).
3 През това време пригответе пълнежа. Загрейте зехтина в тиган. Добавете семената фенел и ги запържете за няколко минути, после разбъркайте вътре чесъна, тиквичките, пресния лук и фенела, овкусете. Гответе на тих огън около 8 мин, като разбърквате, докато тиквичките започнат да се оцветяват. Добавете лимоновия сок, кресона и зелените подправки, разбъркайте.
4 Разбийте рикотата, яйцата и мекото козе сирене с лимоновата кора, докато получите гладка смес с малко бучици. Овкусете щедро и намажете тънък слой върху запечената тарта. Сложете отгоре резените картофи и козе сирене. Прехвърлете половината от сместа с тиквички в сместа с рикота, разбъркайте и разпределете върху картофите и козето сирене. Накрая покрийте с останалата смес с тиквички. Запечете върху тава за 45 мин до 1 час, докато сместа в тартата стегне, но не напълно. Охладете до стайна температура и сервирайте.
Прочетете повече за:
вегетарианци1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ